Google превръща телефоните с Android в сензори за земетресения

Google превръща телефоните с Android в сензори за земетресения Снимка: https://pixabay.com/

Във вторник (11 август) телефоните с Android започнаха да откриват земетресения по целия свят благодарение на Google.

Така се предоставя информация, която в крайна сметка би могла да спечели ценно време за реакция и да предупреди милиардите потребители за трусове наблизо. Тази функция се появява първо в Калифорния.
 

Япония, Мексико и Калифорния вече използват наземни сензори, за да генерират предупреждения, целящи намаляването на физически и имуществени щети. Те предоставят възможност на хората да се отдалечат от епицентъра на дадено земетресение, за да се защитят преди започването на трусовете.

Ако методите на Google се окажат ефективни, предупрежденията ще достигнат до повече хора, включително Индонезия и други развиващи се страни.

Експертите по сеизмология, консултирани от Google, заявяват, че превръщането на смартфоните в минисеизмографи бележи значителен напредък, въпреки неизбежните грешни сигнали. Повече от 2,5 милиарда устройства, включително някои таблети, поддържат операционната система Android на Google.

„Ние сме на път да изпратим сигнали за земетресение навсякъде, където има смартфони“, казва Ричард Алън, директор на сеизмологичната лаборатория на Калифорнийския университет в Бъркли и гостуващ лектор в Google през последната година.

Програмата на Google се появява преди 4 години и половина, за да провери дали акселерометрите в телефоните могат да засекат автомобилни катастрофи, земетресения и торнадо, заяви главният софтуерен инженер Марк Пагутис.

Акселерометрите - сензори, измерващи посоката и силата на движение - се използват предимно за определянето на това дали потребителят държи телефона си хоризонтално или вертикално.

Компанията изучава показанията на акселерометъра по време на земетресения и установява, че така на някои потребители може да се даде предизвестие до минута.

Понастоящем телефоните с Android могат да разграничават земетресенията от вибрации, причинени от гръмотевици.

Ако телефоните открият земетресение, те изпращат местоположението си до Google, като така може да се определи епицентърът и да се измери магнитудът, казва Потуаис.

Системата няма да работи в някои региони, включително в Китай, където софтуерът на Google Play Services е блокиран.

Google очаква да даде първите си сигнали въз основа на показанията на акселерометъра през следващата година. Той също така планира да подава безплатни сигнали за фирми, които искат автоматично да изключат асансьорите, газопроводите и други системи, преди започването на трусовете.

За да тества своите способности за предупреждение, Google черпи от правителствените показания на сеизмографа в Калифорния, за да предупреди потребителите на Android за земетресения, подобно на известията за отвличания или наводнения.

Google не е обсъждал плановете си с Apple Inc, който е един от главните конкуренти на Android и обхваща половината пазар в доста страни, включително САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: