Еманюел Макрон моли папа Франциск да настоява за мир за Украйна

Еманюел Макрон моли папа Франциск да настоява за мир за Украйна Снимка: vaticannews.va

Френският президент предлага главата на католическия свят да призове Владимир Путин и руския патриарх Кирил да помогнат за прекратяване на войната.

Според изданието Le Poin, Макрон, който след Международния форум „Прокламация към света”, организиран от католическата общност "Свети Егидий“ остана в Рим, специално за да се срещне с папата, вчера е разговарял с него около час. Освен за разговори с руския президент и руския патриарх, Макрон е предложил папата да говори и с президента на САЩ Джо Байдън.

Еманюел Макрон е единственият европейски лидер, който поддържа редовен контакт с Путин от началото на войната, припомня Le Point. През юни френският президент каза в интервю, че дори е „изгубил броя на разговорите“, които е провел с руския президент в последните месеци, изразявайки за пореден път убедеността си, че „ролята на Франция е да бъде посредническа сила“.

Знае се, че в разговорите с Владимир Путин Макрон му е казал, че започвайки инвазията в Украйна, руският президент е "направил историческа и фундаментална грешка за своя народ, за себе си и за историята".

Дали 40-те години на Еманюел Макрон са освежили с младостта си с 80-годишния папа Франциск и са го провокирали да действа? – пита Le Point и като отговор отбелязва, че слизайки вчера от самолета от Рим, френският президент е изглеждал бодър, оптимистичен и ентусиазиран да се пребори

Изданието подчертава, че пред лицето на многобройните и различни опасности, които застрашават равновесието на света, пред лицето на разрушенията и раните, Макрон, както и всички обикновени хора по света, иска да вярва повече от всякога, че хуманизмът ще надделее. 

Това е и посланието на френският президент към международния форум „Прокламация към света” - че има нещо по-голямо и по-универсално от индивидуализма, материализма и конфликта – и това е бъдещето на света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: