Иран ще изнася за Русия оборудване за газопроводи

Иран ще изнася за Русия оборудване за газопроводи Снимка: irna.ir

Ислямската република подписа договор с Руската федерация за износа на 40 газови турбини, съобщи вчера агенция Shana, позовавайки се на иранското министерство на петрола.

Иран удвои производството си на природен газ, чийто износ обаче е затруднен, заради тежките санкции, налложени на страната. По данни на Иранската газова инженерингова и развойна компания, цитирани от Shana, страната осигурява със собствено произродство около 85% от необходимото газово оборудване и съоръжения, част от които ще изнесе и в Русия.

През последните години двете страни разшириха сътрудничеството си в различни области, като това лято тенденцията се засили. През юли Иран и Русия подписаха меморандум за разбирателство, според който се очаква Русия да инвестира около $ 40 милиарда в иранската петролна индустрия, припомня Shana. 

В края на юли официалната информационна агенция IRNA обяви, че Централната банка на Иран е стартирала търговията риал - рубла на фондовата борса в Техеран, а около месец по-късно банката оповести, че Техеран и Москва ще разширят използването на националните валути в транзакции и в други области на двустранната търговия.

В края на август руският външен министър Сергей Лавров каза, че Русия и Иран финализират цялостен документ за двустранно сътрудничество.

„Удовлетворени сме от начина, по който се развиват нашите двустранни отношения. Те достигат ново качествено ниво, което ще бъде фиксирано в голямо споразумение между двете страни“, каза Лавров на съвместен брифинг след среща със своя ирански колега в Москва.

Макар че Иран отрича, данните сочат, че Русия използва срещу Украйна ирански дронове-камикадзе. Безпилотните устройства разпръскват различни по калибър експлозиви, които според украински сапьори може да не бъдат открити и разчистени с десетилетия.

 Същевременно Иран вече втори месец е залят от протести, настояващи за премахване на рестриктивните закони срещу иранските жени, лишени от основни човешки права в ислямската република.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: