Белият дом иска мрежа на Starlink за протестиращите в Иран

Белият дом иска  мрежа на Starlink за протестиращите в Иран Снимка: space.com

Администрацията на Джо Байдън преговаря с Илон Мъск да осигури сателитен интернет на иранските граждани.

Според Белия дом, нестихващите протести може да накарат иранските власти да спрат достъпа до интернет, съобщи CNN, а системата Starlink ще осигури интернет-комуникация и ще помогне на протестиращите светът да чуе гласа им. 

„Ние държим пръста си на пулса на събитията, за да направим всичко възможно и да подкрепим стремежите на иранския народ. Това е нашата политика. В ислямската република се зароди истинско иранско движение, ръководено от млади момичета, което бързо се разпространява и в други слоеве на обществото. И ние не искаме тяхното движение по никакъв начин да не бъде лишено от комуникации и връзка със света“, каза високопоставен служител на Белия дом пред CNN. 

Протестите в Иран продължават повече от месец, след като 22-годишната Махса Амини беше арестувана от т. нар. „морална полиция” и вследствие на "порядките" в ареста, само три дни след задържането ѝ почина в болница. 

Водеща сила в протестите са иранските жени, които непоколебимо настояват за правото си на достоен живот и реализация. Към тях се присъединиха много ирански граждани във всички краища на страната, въпреки че срещу демонстратите се изправиха иранските сили на реда, чиито жертви станаха вече най-малко 200 протестиращи.

Starlink-интернетът на Илон Мъск работи в Украйна и според Илон Мъск това е струвало на компанията му SpaceX над $ 80 милиона. Милиардерът вече подхвърли, че би искал американското Министерство на отбраната да поеме тези разходи, но бързо размисли и потвърди, че Starlink ще продължи да обслужва Украйна както досега. 

Вероятно това е накарало президентската администрация отново да заложи на демократичните виждания на Илон Мъск и глобалния профил на неговата сателитна интернет-мрежа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: