Отново странен смъртен случай на руски топ мениджър в голяма държавна компания

Отново  странен смъртен случай на руски топ мениджър в голяма държавна компания Снимка: morningstar.com

В черната поредица от началото на годината присъстват имената на редица висши руски ръководители на компании от сферата на енергетиката и транспорта.

На 28 септември в Москва, в апартамента си е намерен мъртъв Павел Пчелников, директор по комуникациите в Digital Logistics LLC, дъщерно дружество на Руските железници, съобщава „Московский комсомолец”. По предварителни данни 52-годишният Пчелников се е самоубил. Снимки от ваканцията му, публикувани само преди месец, го показват да се забавлява, без никакви признаци на депресия, отбелязва изданието. 

Случаят е поредна необяснима смърт на руски топ мениджър за годината. На 12 септември управляващият директор на авиацията на Корпорацията за развитие на Далечния Изток и Арктика (КРДВ) Иван Печорин загина при инцидент с лодка. През февруари, веднага след уволнението му умира от инсулт и изпълнителният директор на КРДВ Игор Носов.

На 1 септември вицепрезидентът на „Лукойл” Равил Маганов почина след падане от прозореца на Централната клинична болница в Москва.

На 5 юли във вилно селище близо до Санкт Петербург е открито тялото на 61-годишният Юрий Воронов, генерален директор на транспортната компания Astra Shipping, която обслужва арктическите договори на „Газпром”. Топ мениджърът е бил прострелян в главата.

През май в Митищи край Москва при странни обстоятелства загина бившият топ мениджър на „Лукойл”, милиардерът Александър Суботин. Говори се, че смъртта му е резултат на сеанс с шаман, който лекувал Суботин от махмурлук.

На 18 април Владислав Аваев, вицепрезидент на „Газпромбанк”, е намерен прострелян в апартамента си в Москва, заедно с бременната си съпруга и 13-годишната им дъщеря. Само след дни, във вила в Испания при аналогични обстоятелства е открит мъртъв Сергей Протосеня, бивш топ мениджър на втората по мащаби руска газова компанияНоватек”. Според версията на следствието, и двамата са убили съпругите и дъщерите си и са се самоубили. Близките им изключват подобни предположения.

През март в Ленинградска област е открито тялото на Александър Тюляков, заместник генерален директор на Единния център на „Газпром” за корпоративна сигурност. Открита е и предсмъртна бележка, чието съдържание не е оповестено.

През януари Леонид Шулман, 60-годишният ръководител на транспортната служба на „Газпром Инвест”, е открит мъртъв в елитно село близо до Санкт Петербург. В намерена бележка Шулман се оплаква от болки в счупения си крак.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: