Днес официално бе открита юбилейната изложба "140 години застраховане в България

Днес официално бе открита юбилейната изложба "140 години застраховане в България Снимка: Асоциация на българските застрахователи

Експозицията може да бъде разгледана от 19 септември до 3 октомври 2022 г.

На 19 септември 2022 г. официално бе открита юбилейна изложба„140 години застраховане в България“ в галерия на открито градина "Кристал", София. Изложбата се реализира от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и е посветена на юбилейните годишнини – 140 години застраховане в България и 30 години от създаването на АБЗ. 

Юбилейната изложба „140 години застраховане в България“ проследява динамичния път на застрахователната индустрия – от зараждането й в страната в края на XIX век до наши дни - и представя делото на видни застрахователни деятели. Тя е богато илюстрирана с множество фотографии, публикации и архивни документи и представя любопитни и малко известни факти за българското застраховане, включително и лирически произведения на застрахователна тематика. 

Българското застраховане прави първите си стъпки заедно със стопанското развитие на младата българска държава. За начална дата в развитието на застраховането в България се приема 1882 г., когато у нас започва дейност първата застрахователна компания - „Дачия-Романия“. След около 10 години, през 1891 г. в Русе е основан първата българска застрахователна компания – „България“, а няколко години по-късно и втората – „Балкан“.

Българските застрахователи остават доминиращи на пазара през годините, не без подкрепата на държавата.В началото на ХХ в. България държи първо място в областта на застраховането измежду всички балкански държави. Застрахователната ндустрия устоява на икономическите трудности през годините на финансови кризи и на войните, успява да изгради стабилно развиващ се пазар, да привлече и запази  доверието на хората. 

Следвайки историческите процеси, българското застраховане преминава през периода на национализация, през развитието на частната инициатива в началото на 90-те години на ХХ в., за да достигне до съвременния застрахователен пазар. В наши дни той е част от европейския и функционира в съответствие с европейското законодателство, а застрахователните ни компании са третият по значимост институционален инвеститор в страната. Те предлагат на своите клиенти широка гама продукти и услуги, въвеждат нови технологии и са отворени към иновациите. 

Изложбата може да бъде разгледана в галерия на открито градина „Кристал“ от 19 септември до 3 октомври 2022 г. След това експозицията ще бъде достъпна в дигитален формат на сайта на Асоциацията на българските застрахователи. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: