Какъв ще бъде пазарът на труда в България през следващите 6 месеца

Какъв ще бъде пазарът на труда в България през следващите 6 месеца Снимка: Българска конфедерация по заетостта

Работодателите в страната значително ще забавят темпото на наемане на нови служители в периода октомври 2022 г. - март 2023 г.

Според третото прогнозно проучване на Българската конфедерация по заетостта 14% от тях планират да намалят работната сила през следващото шестмесечие в сравнение с 6% за същия период миналата година, 43% прогнозират увеличение на персонала и също толкова работодатели ще запазят числеността на служителите си. Така нетният коефициент на заетостта - разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е +29%, или спад от 11% спрямо предишния изследван период.

Най-оптимистични прогнози за следващите шест месеца отново имат работодателите от секторите „Информационни технологии” (+30%), „Аутсорсинг” (+13%) и „Производство” (+10%), въпреки че и трите регистрират значително намаление от съответно 19%, 18% и 14%. 

По отношение на включените в изследването региони в София 70% от работодателите прогнозират ръст на работната сила - осемпроцентни пункта по-малко спрямо предишното шестмесечие. В Пловдив коефициентът на заетостта остава без промяна - 8%, а прогнозата на работодателите от региона на Варна достига коефициент на заетост от +10%. В  Бургас и Русе прогнозите на работодателите се увеличават с два процентни пункта и достигат съответно +7% и + 5%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: