И Джейми Оливър „не вярва“ на Лиз Тръс

И Джейми Оливър „не вярва“ на Лиз Тръс Снимка: educationmattersmag.com.au

Изглежда популярният кулинар ще се присъедини към т.нар. „коалиция против растежа“ – категория британци, които Лиз Тръс „отбягва”, тъй като изразяват недоверие към нейните мерки за бърз просперитет на Обединеното кралство.

Според Джейми Оливър, като премиер Лиз Тръс няма да се справи с достъпа на учениците до качествена храна в училищата, отбелязва indy100.com. В днешната програма Today на BBC Radio 4, Джейми подхвана темата за здравето на децата и ханенето им и изрази недоумението си, че проблемът отсъства от програмата на правителството. 

„Нямам ѝ вяра. Ние следим нейните възгледи от шест, седем години - тя няма да се промени”, смята Джейми за министър-председателката.  Същевременно, той признава, че Лиз Тръс „има виждане”, което ще донесе малко повече спокойствие на „по-възрастните като него”, защото „тя ще бъде корабът, който ще ни преведе през тъмнината”.

Недоверието му към третата жена премиер на Великобритания идва от проблема с училищното хранене. Джейми Оливър отдавна работи на това поприще  в много страни по света. Като цяло, той се бори училищата да предлагат на възпитаниците си разнообразно и здравословно меню, приготвено в максимална степен от местни продукти

Последната му инициатива бяха учебни часове по хранене, част от които британските ученици прекарваха в местни ферми, за да работят в зеленчуковите градини, а след това усвояваха основните правила на готварството, приготвяйки част от менюто в училищните трапезарии. Така, запознавайки практически децата с труда, който се влага ежедневно в храната,  по пътя ѝ от полето до масата, програмата на Джейми Оливър имаше за цел училището да убеди учениците да се хранят здравословно, да ценят храната и да не я пилеят.

Заедно с много други британци, които искат отговори на множеството си сериозни въпроси към управленската програма на Лиз Тръс, Джейми Оливър смята, че е непростимо темата с храненето в училищата да отсъства от плановете на консерваторите. 

Това накара мнозина да го причислят към т.нар. „коалиция против растежа” – наистина широк кръг британци, които г-жа Тръс недолюбва, в т.ч. лейбъристите, либералдемократите, Шотландската национална партия, „войнствените синдикати”,  противниците на Брекзит, природозащитниците, а и някои известни артисти и публични личности.

Пред неотдавнашната Конференция на торите, като партиен лидер тя нарече тази набираща популярност обществена група „врагове на предприемачеството” и заяви: „Няма да позволя на коалицията срещу растежа да ни спре.“

От Даунинг Стрийт не изключиха възможността и Джейми Оливър да е част от този елитен опозиционен клуб и предвид изказването му пред ВВС, това май ще се окаже вярно. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: