Редица руски градове отменят новогодишните тържества

Редица руски градове отменят новогодишните тържества Снимка: kuda-spb.ru

Източник от президентската администрация на Русия обаче съобщи за ТАСС, че Кремъл не приема инициативата и я смята за „преждевременна и недообмислена”.

Аргументът на градските власти е спестените средства да се използват за закупуване на оборудване за мобилизираните резервисти. Това накара Министерството на отбраната да нарече инициативата „ненужна”, тъй като "въоръжените сили разполагат с цялото необходимо оборудване за всеки войник, както в зоните на специални операции, така и в местата за обучение на мобилизираните", заяви заместник-министърът на отбраната Виктор Горемикин. Същевременно той не пропусна да отбележи благодарността си за „активната подкрепа, оказвана днес на въоръжените сили и частичната мобилизация във всички региони”.

От своя страна, Андрей Гурулев, член на комисията по отбрана в Държавната дума, изрази шумно възмущението си от констатираните липси в руските въоръжени сили. „За мен не е ясно къде са отишли ​​милион и половина униформени комплекти, които се съхраняваха в пунктовете за приемане на личния състав. И никой не го обяснява по никакъв начин!“, избухна депутатът.

Един от градовете, които решиха да не празнуват Нова година е Санкт Петербург. Градските власти смятат да отменят традиционния концерт на Дворцовия площад и Невския проспект, фойерверките, огнения фестивал „Коледна звезда“и благотворителния прием в Таврическия дворец.

„Спестените средства ще бъдат използвани целево за закупуване на допълнително оборудване за доброволци и мобилизирани“, се казва в изявление на градската администрация. На семействата на наборните резервисти ще бъдат предоставени редица привилегии: безплатно хранене и безплатно пътуване на децата в училищата, освобождаване от такси и извънреден прием в детски градини и училища, безплатни пътувания до детски оздравителни лагери.

Подобни инициативи бяха предприети и в Калуга, Калининград, Белгород, Омска област и Нижни Новгород. Решенията възникнаха, след като жители на редица райони се оплакаха от проблеми с техниката и оборудването за мобилизираните. Властите увериха, че ще осигурят всичко необходимо, но същевременно отбелязаха, че новобранците могат да използват собствено оборудване. Съответно, цените във военните магазини скочиха. 

Телеграм каналът „Можем объяснить“ изчисли, че непълен и средно скъп комплект от необходими във войната пособия струва 76 000 рубли. Администрацията на Санкт Петербург смята, че спестявайки от празничните новогодишни разходи, ще може да отпусне на всеки мобилизиран от града по 100 000 рубли, а на всеки доброволец – по 300 000.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: