Мобилизацията и емиграцията ще сринат руския пазар на труда

Мобилизацията и емиграцията ще сринат руския пазар на труда Снимка: aljazeera.com

За по-малко от две седмици след обявяването на мобилизацията, Русия е загубила около 1% от работната си сила.

Експертите отбелязват, че проблемите ще се задълбочат, тъй като най-често за чужбина заминават висококвалифицираните специалисти, пише "Коммерсантъ", позовавайки се на анализатори и оценки, които се обсъждат в правителството.

Така например, Центърът за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози (CMASF) отбелязва, че несигурните бизнес перспективи създават рискове за пазара на труда. Предприемачите не знаят какво да очакват, така че не бързат да наемат нови служители. Според статистиката предлагането на работни места е намаляло с 16,7% през юли и с 18,4% през август, т.е., още преди мобилизацията.

В момента изтичането на трудови ресурси в резултат на миграцията и първата вълна на мобилизацията се оценява на 700 000 души. Цифрата продължава да расте и може да доведе до недостиг на работна ръка, особено в сферата на услугите, смятат от CMASF.

Същевременно, властите реагират със закъснение. В момента на финален етап е само първият пакет от решения, които трябва да облекчат бизнеса. Според източници на „Коммерсантъ”, тази седмица мерките трябва да проработят, но изданието отчита липсата на готовност пред проблемите, които мобилизацията причинява на бизнеса - от неизпълнение на договори, до риск от затваряне на предприятия. 

Бизнес асоциациите настояват властите да подкрепят бизнеси, които са най-уязвими от мобилизацията. Лобистки групи в политическите среди обаче, се обявиха против прякото подпомагане на засегнатите предприятия, а настояват помощта да се изрази в държавни компенсации за мобилизираните, което ще освободи бизнеса от това задължение.

Същевременно в Министерството на отбраната се трупат молби за отлагане на мобилизацията за водещи специалисти с решаващо значение за съответния бизнес. Обсъждат се и квотите за предприятията, така че в резултат на мобилизацията да не се стигне до пълно обезлюдяване на някои компании. Междувременно, руснаците опустошават банките, изтегляйки от началото на мобилизацията над 600 милиарда рубли.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: