Нови "подробности" за мобилизацията в Русия

Нови "подробности" за мобилизацията в Русия Снимка: The Moscow Times

Оказва се, че срокът на мобилизационната кампания и броят мобилизирани са били „класифицирана информация”.

Сега правителственият портал „Объясняем.рф” уточни допълнително тези неизвестни за руската общественост „подробности”. Първо, окзва се, че кампанията „няма конкретна времева рамка и ще бъде завършена само с решение на президента”. Посочва се, че никой друг няма такива правомощия.

Колкото до желания брой мобилизирани, военният министър Сергей Шойгу посочи „нормата” от 300 000 души, но според източници на в. "Новая газета Европа”, в параграф, определен също като класифицирана информация, се говори за един милион души. Кремъл отрече. 

Друга неизвестна досега клауза е, че военнослужещите по договор, няма да могат да напуснат армията след изтичането му. Според указа, валидността на договорите им се удължава „до края на специалната военна операция”.

The Moscow Times представи фотогалерия със снимки от мобилизационните пунктове в Москва и посочи, че те са се превърнали в сцена на сълзи, тъжни раздели, истерия, гняв и мрачно покорство. Съгласно наскоро приета клауза от Наказателния кодекс на Руската федерация, укриването от мобилизация заплашва с до 10 години затвор.

Паралелно с мобилизацията, от 1 ноември до 31 декември в Русия ще се проведе и есенната наборна кампания на срочнослужещи, която трябва да изпрати в армията 120 000 младежи от 18 до 27 години. Те ще служат 12 месеца и няма да бъдат изпращани в Украйна, както определя законът за задължителната военна служба.

В началото на "специалната операция" Путин твърдеше, че  в нея няма да участват наборници. През март обаче Министерството на отбраната призна, че има такива „изолирани” случаи, а руският президент разпореди прокуратурата да открие и накаже виновните. Но и през април се появи информация за участие на наборници във военните действия - например на крайцера „Москва”, който потъна в Черно море, след украинска ракетна атака. 

Законът на Руската федерация за задължителната военната служба не забранява разполагането на наборници в непосредствена близост до военни действия. През септември Съюзът на комитетите на войнишките майки в Русия съобщи, че наборници са били разположени за повече от месец до границата с Украйна, в райони, които редовно попадат под обстрела на украинските въоръжени сили. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: