Финландия затваря в полунощ границите си за руски туристи

Финландия затваря в полунощ границите си за руски туристи Снимка: estonianfreepress.com

Финландското правителство обяви, че забраната ще засегне само туристите.

Руснаци, които желаят да влязат във Финландия, за да се съберат със семействата си, за обучение или с договор за работа, не подлежат на ограничения. Същото се отнася и за търсещите политическо убежище представители на руската опозиция, посочва в. Helsingin sanomat.

Паспортите на туристите, които няма да получат достъп, ще бъдат подпечатани, а визите - анулирани. Това означава, че въпросният турист няма да може да използва същата виза, за да влезе във Финландия през други страни от Шенген.

От началото на войната в Украйна, Чехия, Латвия, Литва, Естония. Дания и Нидерландия прекратиха издаването на визи за краткосрочен престой на руснаци, а Финландия ги намали десет пъти. Латвия също ограничи влизането на руснаци с шенгенски визи.

Очаква се решението на финландското правителство да предизвика наплив към руско-финландската граница. От 22 семтември насам, т.е., след обявяването на мобилизацията в Русия, над 15 000 руснаци са влезли във Финландия. 

Според доклад на британското разузнаване, броят на руснаците, бягащи от мобилизацията, вероятно е по-голям от руските сили, предвидени първоначално да осъществят нахлуването в Украйна. От Русия емигрират предимно заможни и добре образовани хора. Планираната мобилизация на 300 000 резервисти и ускоряващото се „изтичане на мозъци” ще затрудняват все повече руската икономика, посочва докладът.

Седем дни след обявяването на „частичната” мобилизация, най-малко 261 000 руснаци са напуснали Русия. По предварителни данни поне 100 000 от тях са се изнесли в Казахстан, а броят на емигриралите в Грузия надхвърли 50 000. Няма точни данни за непрестанния поток преминаващи в Монголия. 

От всички сухопътни гранични пунктове съобщават, че хората чакат по няколко дни, бягайки от риска да бъдат призовани в армията и изпратени на украинския фронт. Мобилизацията, обявена от Кремъл, отрезви руското общество, показвайки най-пряко и безпардонно, че всеки руски гражданин по един или друг начин е замесен в агресията срещу Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: