Първият африканец с най-високата световна награда за архитектура

Първият африканец с най-високата световна награда за архитектура Снимка: galeriemagazine.com

Диебидо Франсис Керѐ стана носител на наградата Pritzker Architecture, сравнявана често с Нобелов приз за архитектура – най-високото отличие, което един архитект може да получи.

Световното признание за Керѐ е резултат от неговите иновативни и устойчиви архитектурни проекти. След като този месец получи най-голямата награда в професионалната си област, той се завърна в родния си град Гандо в Буркина Фасо, за да отпразнува събитието с близки и приятели, отбелязва сайтът weforum.org. 

В детските години на 57-годишния Диебидо Франсис Керѐ, родният му град не е разполагал с училище. Син на местен селски водач, той учи в близкия град Тенкодого и е първият в общността си, който получава образование.  Днес световноизвестният архитект разделя времето си между Буркина Фасо и Германия, където учи архитектура и установява практиката си. 

Първата сграда, която Керѐ проектира, е основното училище в Гандо. По-късно добавя жилище за учители и библиотека, оформяйки учебен комплекс за около 700 ученици.  Акцентът в архитектурните му проекти са формите, вдъхновени от природата в родината му и естествените материали, осигуряващи защита от високите температури в Африка.

Широките плоски покриви на сградите му са прикрепени към стесняващи се форми надолу чрез решетка от метални пръти, наподобяващи акациевите дървета от пейзажа на Буркина Фасо. Щедрата сянка и дебелите стени на сградите на Керѐ създават оазиси за обитателите им. Предпочитани в работата му остават обществените сгради - училища, здравни заведения и обществени пространства, реализирани в Африка, Европа и САЩ.

„Изпълнен съм с голяма благодарност и удовлетворение, виждайки, че хората признават и се гордеят с всички усилия, които сме положили заедно. Щастлив съм, че те осъзнават, че сме свършили добра работа”, каза Кере пред множеството свои съграждани, събрали се да го посрещнат като национален герой.

Наградата Pritzker Architecture се присъжда ежегодно за авангардна архитектура. Нейни носители са роденият в Китай американски архитекст Яу Мин Пей, иракчанката Заха Хадид, работила във Великобритания и италианецът Ренцо Пиано.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: