Стари транспортни контейнери са превърнати в луксозен хотел

Стари транспортни контейнери са превърнати в луксозен хотел Снимка: Cal Coast Times

В Пасо Роблес, Калифорния, е построен екохотел от рециклирани транспортни контейнери.

90 на сто от световния товар се пренася по море, което означава, че над 17 милиона контейнеровози пътуват по света по всяко време. Ако някой се грижи добре за тях, те могат да живеят до 20 години. Но къде отиват, когато морските им дни свършат?


През последните години те са се превърнали в популярна алтернатива на строителни материали като бетон, които могат да бъдат вредни за околната среда. По света транспортните контейнери биват превръщани във всякакви видове сгради - от жилища до студентски помещения и офиси.


Популярна употреба са появяващите се барове и магазини като Boxpark в Shoreditch, Лондон, които предоставят места за независими търговци на дребно. В България такъв пример е новооткритият „окръг" Quartal, където се помещават редица гурме ресторанти и барове.


В Калифорния обаче контейнерите са превърнати в луксозен хотел, разположен на 58 хектара лозя. Geneseo Inn е създаден от архитектурната фирма Ecotech Design и собствениците на винарна Стив Кас и Тед Племънс, заедно с CRATE Modular - експерти по въвеждането на стари контейнери за превоз в нови сгради.


Всяка от седемте стандартни стаи на хотела е направена от два контейнера, съединени в центъра с висок атриум. „Дизайнът е вдъхновен от самото лозе - казва Уолтър Скот Пери, основател на Ecotech Design. - Най-убедителният атрибут на този проект е използването на модулни компоненти в комбинация с рециклирани материали.“


Всички материали са местно производство и са рециклирани или екологични. Зелен покрив и слънчеви панели също ще бъдат добавени в бъдеще. Вътре таваните и подовете са направени от дърво и материали, които преди това са били използвани от винарната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: