Подписаха нови 144 договора за 14.5 млн. лв. за енергийна ефективност

Подписаха нови 144 договора за 14.5 млн. лв. за енергийна ефективност Снимка: БНР

При първото автоматизирано подписване преди седмица заместник – министър Христова подписа над 690 договора за над 70 млн. лв.

Договорите, които подписвам, са втората част от безвъзмездната финансова помощ по процедура „Възстановяване на малки и средни предприятия чрез подобряване на енергийната ефективност“. Общата стойност по тази процедура от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (2014-2020) е 136 млн. лв.“, обяви заместник-министърът на иновациите и растежа Надя Христова при подписването им на 21 септември вечерта.

От 16 – ти септември до сега общо 920 български компании преминаха през процедура по договаряне.

Финансовата подкрепа е за подобряване на енергийната ефективност в микро-, малките и средни предприятия от сектора на преработващата промишленост. То е за саниране, подмяна на термопомпи, климатични системи и други дейности. С получените средства може да се закупуват дълготрайни активи – машини, съоръжения, модерни системи за подобряване на енергийната ефективност, да се извършват съответните строително-монтажни работи.

След сключване на договорите, още 144 фирми ще могат да пристъпят към изпълнението на проектите си, което е 12 месеца. Това е срокът, в който трябва да бъдат направени подобренията в енергийната им ефективност. Минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ на индивидуален проект е 25 000 лв., а максималният 150 000 лв.

Всички одобрени дружества са от икономически сектор „С“ – преработваща промишленост, които са разпределени в 141 подсектора. Основната част от тях се занимават с производство на мебели, на метални конструкции и изделия, на пластмасова, дървена и метална дограма, на връхни облекла, на хляб и хлебни продукти. Сред предприятията има печатници на регионални вестници, на брошури и други хартиени издания, заводи за производство на китари и други музикални инструменти, бижутерии, фирми за ремонт на машини и оборудване и др.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: