Двустранният ни стокообмен с Румъния може да надхвърли 7 млрд. евро през 2022 г.

Двустранният ни стокообмен с Румъния може да надхвърли 7 млрд. евро през 2022 г. Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Очакваме двустранният ни стокообмен с Румъния да надхвърли 7 млрд. евро до края на годината. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при откриването на българо-румънски бизнес форум в Русе днес. В него участие взеха над 100 компании от двете държави. 

През 2021 г. сме постигнали увеличение в стокоомбена от близо 40%“, подчерта министър Никола Стоянов и допълни, че тенденцията за увеличаване се запазва и за първите 5 месеца на 2022 г., като доближава 55% за периода. 

Български компании вече са лидери в отделни отрасли на румънския пазар. Като пример бе посочена търговията с отделни хранителни продукти - българска компания е лидер в продажбата на варива, а друга – в тестените изделия. Българските фирми имат сериозен дял в застраховането и дори в кредитирането в северната ни съседка. А българска строителна компания изгражда нов 30-километров магистрален участък в Румъния.

„Българските инвестиции в Румъния са в пъти повече от румънските в нашата страна", обави Никола Стоянов пред участниците във форума. Той открои и някои от съвместните инициативи - участие на румънски компании в специализирани изложения, активизиране на дейностите за представяне на български продукти на румънския пазар и румънските продукти на българския пазар и др. 

България и Румъния биха могли да си сътрудничат и в областта на транспортната и дигиталната свързаност, включително и по съвместни проекти със средства, отпуснати от ЕС по националните планове за възстановяване и устойчивост, бе коментирано още по време на форума.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: