Провериха всички училищни автобуси преди началото на учебната година

Провериха всички училищни автобуси преди началото на учебната година Снимка: БНР

Не са установени тежки нарушения при проверките

Училищните автобуси и фирмите, извършващи превоз на деца и ученици са проверени преди началото на учебната година, като не са установени тежки нарушения. 

Акцията е част от мерките за превенция и повишаване на безопасността на ученическите превози, разпоредени от министъра на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Проверките са разделени на два етапа. Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ извършиха контрол във фирмите, които ще превозват деца и ученици. Преди началото на учебната година голяма част от автобусите не извършват превози и поради това те са проверявани в предприятията. Основната цел на тази част от инспекцията, е да се проверят превозвачите дали отговарят на всички изисквания, както и да се обърне внимание на техническото състояние на превозните средства и готовността им да превозват учениците.

Проверени са 841 автобуса, които са регистрирани да извършват ученически превози. Издадени са 66 предписания и са съставени 11 акта. При част от превозните средства е констатирано, че са с изтекли технически прегледи, а при някои липсва задължително оборудване – пожарогасители и аптечки. 

Един водач е санкциониран поради изтекло свидетелство за управление на МПС. При друг е установено, че няма карта за квалификация на водача. За някои от автобусите са издадени предписания за подобряване на състоянието им, както и на външния и вътрешния вид на превозните средства.

От днес до края на месец септември проверките ще продължат на пътя и пред учебните заведения, като инспекторите ще следят за спазването на всички нормативни изисквания за превози на деца и ученици, съобщиха от Министерство на транспорта и съобщенията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: