Руско желязо и стомана практически вече не се внасят в САЩ

Руско желязо и стомана практически вече не се внасят в САЩ Снимка: thehindubusinessline.com

През 2021 г. на Русия се пада 9% от вноса на черни метали в САЩ, на обща стойност $ 2.77 милиарда, или средно $ 230 милиона на месец.

Резкият спад на доставките през тази година настъпва през м. юли, когато САЩ са купили черни метали от Русия само за $ 600 хиляди, в сравнение със сметката от $ 201 милиона през м. юни. Намалял е рязко и вносът на руски феросплави и полуготови продукти от желязо и стомана, отбелязвайки подобни символични стойности от $ 400 хиляди за юли, в сравнение с $ 88 милиона за юни. 

Драстичният спад в търговията счерни метали се дължи на факта, че през април Конгресът на САЩ лиши Русия от статута на най-облагодетелствана нация в търговията, отбелязва "Коммерсантъ". През юни щатската тарифа за внос на стомана и няколко вида стоманени продукти от Русия беше повишена с до 35%.

Намалели са обаче и доставките на метали, които не попадат под санкции и мита в САЩ. Вносът на руски метали от групата на платината (паладий, платина, родий) в САЩ през юли възлиза на $ 34 милиона, спрямо $ 76 милиона през юни и $ 258,5 милиона през май. Русия осигурява около 40% от световните доставки на първичен паладий. 

През миналата година водещи купувачи на руски метали са Турция, ЕС и САЩ. След войната в Украйна обаче и този пазар търпи преразпределение. Според изданието Trending Newe Buzzer, Китай е увеличил покупките на руско желязо от $ 163.6 милиона през юни, до $ 337.4 милиона през юли, при сравнение с вноса за юни миналата година от едва $ 84.5 милиона. 

По данни на индийските митници, Индия също е увеличила драстично покупките си на стомана от Русия, в т.ч. петкратно увеличение на вноса на руски черни метали до общо количество от 29.7 хиляди тона и готова стомана в обем от 442 хиляди тона, което е скок с 11.8%.

Според ценовата агенция Fastmarkets, Мексико и Тайван също се превръщат в основни пазари за износ на руска стомана, а руските полуфабрикати от желязо и стомана, както и валцованата стомана, все по-активно се търгуват в Близкия изток и отново в Индия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: