Русия гласува за местна власт

Русия гласува за местна власт Снимка: theins.ru

На фона на разгромена опозиция и твърда разправа с противниците на войната в Украйна, „първите лястовици” на официален протест срещу руската агресия дойдоха от средите на местната власт.

Това поставя особен акцент върху (не)очакваните изборни резултати от вота за местно управление в Русия, който завършва днес. Един анализ на The Moscow Times се опитва да прецени за кого си струва да гласуват руснаците. 

Първо, критерият дали даден кандидат подкрепя войната или не, не работи - в случая руският избирател няма избор: почти всички партии, допуснати до вота, подкрепиха "специалната военна операция". След многобройни чистки и дискредитиране на кандидатите ѝ, основната антивоенно настроена партия „Яблоко” отсъства от бюлетините в почти всички региони. 

Всякакви опозиционни граждански движения са разбити, лидерите им – прогонени, подсъдни или въдворени в лагери – като Алексей Навални. Дори в изборните дни има задържани независими кандидати. Така че опозиция практически няма

Въпросът е дали въобще ще има независими депутати в местните органи на властта, или ще се напълнят със статисти, политически зависими хора с незначителен личен капацитет.

За управляващата "Единна Русия" вотът е референдум: запазва ли контрола или не. Отношението към войната в Украйна разби  Руската комунистическа партия - съюзникът на властта. „Твърдите” комунисти се дистанцираха от свободомислещите си членове, превръщайки ги в някакъв вид опозиция, което вероятно ще намали подкрепата за руските комунисти. 

Идеологията - лява или дясна - не е определяща при избора на местната власт в Русия. Водещ критерий е личността и репутацията на кандидатите. Безсмислено упражнение е „Няма да гласувам за тези, защото не харесвам лидера им” – на местно ниво съответната партия може да е издигнала стойностни хора, така че гласуването по инерция „напук” всъщност не е избор

От друга страна, „За първи път изборите са напълно безсмислени. Опозицията почти не е допусната до участие“, казва Андрей Колесников, старши сътрудник във фондация „Карнеги“ в Москва, цитиран от New York Times.

Какво има смисъл тогава? Първо, трябва да се гласува и то, „да се гласува умно” – призивът на Навални вече показа, че работи. Важният критерий е реалистична оценка на цялостната политика на управляващите, вкл. „специалната операция” – тази позиция може да задълбочи спада в резултатите им – или „да го заглади”. 

Възможността за гласоподавателите да изразяват волята си през следващите пет години, е подкрепата за независими личности и партии с реален шанс за участие в управлението - „малките” просто разпръскват гласове. И един практически съвет: гласуването към края на изборния период, т.е. в неделя следобед, намалява възможността да се „откраднат” гласове, съветва The Moscow Times.

Първите официално опълчили се на Владимир Путин местни депутати „не очакват чудеса” от протестните си решения. И изборите за местна власт в Русия едва ли ще сътворят чудо – управляващите са се погрижили да го предотвратят. И все пак, „Виждам голям ентусиазъм у активисти, кандидати и много избиратели дори в тези условия да направят нещо“, казва за New York Times руски опозиционер в изгнание, изразявайки надеждите на много руснаци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: