Обвинение срещу Путин предлагат депутати в градския съвет на Санкт Петербург (обновена)

Обвинение срещу Путин предлагат депутати в градския съвет на Санкт Петербург (обновена) Снимка: vesma.today

По план, предложението трябваше да бъде изпратено на Държавната дума до 15 септември, с искането за повдигане на обвинение и отстраняване от поста на руския президент.

Докато мнозина се чудеха, дали новината е "автентична", руските власти го доказаха по безспорен начин - седмината депутати от петербургската община Смолнинское бяха привикани  в полицията, за да им съставят протоколи за "дискредитация" на армията, съобщава Mediazona, позовавайки се на един от тях, Дмитрий Палюга.

В доклада на отдела на Министерството на вътрешните работи за Централния район на Санкт Петербург се казва, че на 7 септември общински депутати са извършили "действия, насочени към дискредитиране на сегашното правителство".

Предложението на депутатите от район Смолнинское в Санкт Петербург руският президент да бъде съден, е предизвикано от „специалната операция” в Украйна, съобщава сайтът vesma.today. Както следва от текста на призива, решението на президента да започне бойни действия "уврежда сигурността на Русия и нейните граждани", тъй като руската армия губи своите боеспособни части, а гражданите стават инвалиди.

Според градските депутати, икономиката също страда: изтеглянето на чуждестранни компании от пазара и емиграцията на образованото население „не може да не остави следа върху икономическото благосъстояние на руските граждани“. Освен това, противно на заявените цели, НАТО се разширява на изток, а Украйна получава модерна военна техника, се посочва в предложението.

Според авторите му, действията на Путин попадат в обхвата на член 93 от Конституцията, според който президентът може да бъде отстранен от длъжност въз основа на обвинения в държавна измяна или други тежки престъпления, повдигнати от Държавната дума.

Дмитрий Палюга, заместник-кмет на община Смолнинское и вносител на предложението, казва, че не очаква „чудеса“ от Държавната дума: „За нас е важно да посочим нашата позиция и да я изясним на другите хора: ние вярваме, че президентът Путин вреди на страната ни и сме готови да говорим открито за това”.

Според общинския съветник Радислав Полуйков „Ние използваме наличните инструменти за обжалване и се надяваме да посеем поне семе на съмнение сред тези, които подкрепят специалната военна операция. Сега правим това, което всяка община в Русия може да направи”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: