Кои са най-великолепните дворци в света

Кои са най-великолепните дворци в света

Кралските домове открай време провокират въображението и предизвикват възхищението не само на поданиците

Кралските дворци са мястото, в което всички бихме искали да живеем. Или поне дълго да им се любуваме. Те са огромни, пълни с всякакъв персонал, който се грижи и за най-малката ви прищявка, излъчват престиж и статус. 

Разбира се, в живота има по-важни неща от това да се чувстваш важен и да се хвалиш колко голяма е къщата ти, но нека бъдем честни - хубаво е. Добре е да се гордееш с това, което имаш, и е повече от добре да покажеш какво имаш, ако живееш в невероятен кралски дворец!

Нека да разгледаме някои от кралските дворци по света, които са хвалени най-много. Единственият им недостатък е, че вероятно няма да можете да живеете в тях, ако не сте били родени там, но това е само техническа особеност.

Пък и да не пренебрегваме това, което се случва в момента с една американка, която далеч не е родена в палат, имаше възможност да живее в такъв, но...

Дворецът Петерхоф, Санкт Петербург

Не е малък подвиг да се нарече руския Версай и дворецът Петерхоф със сигурност отговаря на името си. Изпълнен е с невероятно декорирани стаи, всяка от които по-луксозна от останалите. Построен е в началото на XVIII век за Петър Велики и със сигурност е показал на света още тогава, че Русия е успяла в модернизацията си. 

Бъкингамският дворец, Лондон

Щом кралицата е готова да прекара по-голямата част от живота си там, можете да бъдете сигурни, че това е подходящият дворец. Той е на повече от 300 години, но - подобно на основния си обитател - не показва признаци на загуба на блясък и класа в своята зряла възраст.

Папският дворец, Авиньон

Тъй като е палатът, в който са живеели папи от началото на XIV век, дворецът със сигурност заслужава място в този списък. Макар че папите не се считат точно за кралско семейство, Palais des Papes наистина излъчва определено кралско величие поради огромния си размер и ниво на защита. След като папите се преместиха обратно в Рим, този дворец беше използван от самия Наполеон.

Дворецът Потала, Тибет

Този тибетски дворец не е нищо повече от страхопочитание. Построен на склона на планина, дворецът буквално ви кара до се чувствате сякаш се качвате в Рая. Построен е през 1649 г. - което прави архитектурата му още по-впечатляваща - и има над 10 000 статуи при основата си. Преди това място е било зимната резиденция на Далай Лама, но в момента е само туристическа атракция.

Големият кралски дворец, Банкок

Е, името не лъже - това нещо е огромно! Има онази типична прекрасна стара азиатска архитектура, която оставя всички едновременно в страхопочитание и възторг. Преди това място е принадлежало на старите тайландски крале, но сега е (частично) отворено за широката публика. Що се отнася до сравнение с останалите кралски дворци, този палат е сравнително нов - построен е едва през 1782 г.

Версай, Версай

Не съм сигурна дали дворецът е кръстен на града или градът е кръстен на двореца, но със сигурност мога да ви кажа, че дворецът е единственото нещо, заради което градът си заслужава да бъде посетен. Изглежда, че изобщо не си струва да посещавате града Версай, но не позволявайте думите ми да ви заблудят: дворецът на Версай си струва в излишък времето, което ще отделите, за да го посетите. Това е най-добрият и най-упадъчен кралски дворец, построен от Луи XIV, и дори сега много малко дворци могат да се сравнят с величието на Версай.

Хауа Махал, Джейпур

Ако се интересувате от невероятни фасади на сгради, това е дворецът, който търсите. Построена е точно преди XIX век и все още е една от най-красивите сгради за гледане. Най-важната характеристика е външността му, въпреки че отвътре има много стаи за туристи, които могат да се посещават. Но просто погледнете тази фасада и ще разберете, че тя казва всичко.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: