Свръхпечалбите на производителите на ток отиват за подкрепа на потребителите

Свръхпечалбите на производителите на ток отиват за подкрепа на потребителите Снимка: https://pixabay.com/

Европейската комисия не използва термина "данък свръхпечалба" за енергийните компании, а говори за подпомагане на потребителите, които трябва да бъдат подкрепени в условията на изключително високи цени на газа

Това заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Тепърва предстои да се появи съответното предложение на комисията“, каза говорителят на брифинг в Брюксел във вторник.

Мамер отговори на искане за коментар относно споразумение между Франция и Германия за въвеждане на специален данък върху свръхпечалбите за енергийните компании, предложението за което се твърди, че е включено в неофициален документ на ЕК, предварително разпространен до държавите-членки на ЕС преди енергийния съвет на ЕС на 9 септември, като основа за предстоящата министерска дискусия.
 

Предупреждавайки, че не може да коментира политически неодобрен проектодокумент, който ще седи на масата на Съвета на ЕС, и посочвайки рисковете от преждевременно позоваване на такъв, представителят на ЕК припомни туитовете на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, публикувани ден преди това, предлагайки според него по-приемлива формулировка. Шефът на ЕК призовава "да помогнем на уязвимите потребители и бизнеса да издържат на високата цена на сметките за енергия".

"Във всеки случай това, което всички признават, е, че в момента има определен брой оператори в пазарната структура, които продават електроенергия на цени, определени от видовете технологии, които тези оператори не използват. За да дадем опростен пример: възобновяема енергия производителите я продават на цена, която постоянно беше обвързана с газа“, обясни Мамер.

Според него всичко, което "може да се обсъжда днес, е как да се коригира тази ситуация, която дава на производителите в тези категории допълнителни печалби, за да се помогне на потребителите и бизнеса".

"Все още не са намерени решения", каза говорителят на ЕК. "Но говоренето за данъчно облагане или нещо друго би изпреварило нашите съображения, защото все още не сме стигнали до това."

В заключение Мамер предложи да се изчака дебатът на Съвета на ЕС на 9 септември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: