Защо спря строителството на руската АЕЦ "Аккую" в Турция

Защо спря строителството на  руската АЕЦ "Аккую" в Турция Снимка: moscowtimes.ru

След като наруши договорите за доставка на природен газ с цяла Европа, Русия промени едностранно и договора за мегапроекта АЕЦ Аккую на стойност $ 20 милиарда - и промяната не е в интерес на Турция.

„Спряхме да работим, всичко спря, не правим нищо, губи се време заради сегашната позиция на руснаците”, казват от борда на директорите на турската компания изпълнител IC Holding. Според Haberturk, проблемът е толкова тежък, че дори президентът Реджеп Тайип Ердоган се е намесил в ситуацията. 

АЕЦ Аккую, с планирана обща мощност 4800 MW, се изгражда по проект на „Росатом”, а генерален инвеститор и собственик на централата след пускането ѝ в експлоатация ще бъде Akkuyu Nukleer – дъщерно дружество на „Росатом”. В строителството на АЕЦ Аккую са заети около 25 000 работници, 80% от които са служители на IC Holding в дъщерната му компания IC Ictas, пише Bloomberg.

През юли Akkuyu Nukleer обаче неочаквано анулираха договора на главния си изпълнител IC Ictas за инженеринг, доставки и строителство и сключиха нов договор с TSM Enerji - регистрирана в Турция компания, собственост на три руски фирми.

„Росатом“ обясни смяната на изпълнителя с факта, че предстоящата работа изисква „специализирани умения в изграждането на ядрени съоръжения, необходими за осигуряване на качеството на работата с цел спазване на сроковете“. 

Според IC Ictas обаче, анулирането на договора им е незаконно и компанията смята да го протестира в турски съд и в Лондонския арбитражен съд. IC Ictas посочват, че TSM Enerji е дружество с ограничена отговорност, което не само не може да завърши работата, но и в качеството си на изпълнител, поставя в риск стандартите за ядрена безопасност.

На 5 август Ердоган се срещна с Владимир Путин в Сочи, като сред обсъжданите въпроси беше и изграждането на АЕЦ "Аккую". Четири дни след визитата си в Сочи Ердоган лично пристигна на строителната площадща и разговаря с мениджърите от „Росатом” там, но и до сега няма изявления за бъдещето на проекта „Аккую”. 

Все пак мнозина анализатори разчитат в някои действия на турския президент твърда реакция към замразяването на атомната електроцентрала. Стъпка, която не се хареса на Русия, е обявеното преди седмици пълно възстановяване на дипломатическите и икономически отношения на Турция с Израел, докато отношенията между Москва и Тел Авив стават все по-напрегнати. 

От началото на руската инвазия в Украйна Ердоган балансира отношенията си към двете страни в конфликта, избирайки за Турция ролята на посредник. В навечерието на националния празник на Украйна обаче, турският президент откритото заяви, че Крим трябва да се върне на Киев. Същевременно Baykar Makina, компанията производител на турските супер-дронове „Байрактар” планира строителство на завод за сглобяването им в Украйна, което отказа на Русия, както и не прие да ѝ доставя машините си дори на по-високи цени..

Първият от четирите реактора на АЕЦ Аккую трябваше да влезе в експлоатация през 2023 г., но за момента мегастроежът на брега на Черно море изглежда запустял – поредна илюстрация за надеждността на Русия като партньор.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: