Втората среща на върха “Кримска платформа” в Киев привлече рекорден брой участници

Втората среща на върха “Кримска платформа” в Киев привлече рекорден брой участници Снимка: president.gov.ua

Представителите на близо 60 държави и международни организации присъстват на онлайн-форума, в това число генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и над 40 президенти и министър-председатели от цял свят.

Часове преди откриването на събитието, украинският външен министър Дмитро Кулеба каза в интервю: „Русия използва превзетия полуостров като военна база за своята агресия и дестабилизира целия свят. Връщането на Крим под контрола на Украйна гарантира сигурността на Черноморския регион, Европа и света. Броят високопостовени участници от толкова много страни показва, че светът е на страната на Украйна по този въпрос”.

Сайтът на Кримската платформа отбелязва, че инициативата цели „повишаване на ефективността на международния отговор на окупацията на Крим, деокупацията на полуострова и връщането му на Украйна по мирен път“.

Според политолози, цитирани от newrezume.org, руската инвазия е повлияла на дневния ред на дискусиите, така че на настоящата Кримска платформа ще се обсъжда и окупацията на другите украински територии след руската инвазия.

„Страните, които преди февруари бяха някак неутрални към ситуацията, днес ще бъдат по-радикални по отношение на Русия, която потъпка системата на международната и европейската сигурност”, казва политологът Олег Пономар и очаква участващите страни да изработят обща стратегия по отношение на Русия.

Лидерът на кримските правозащитници Олга Скрипник отбелязва, че решаването на проблемите с освобождаването на окупираните територии, включително Крим, е въпрос не само на Украйна. 

В подобен дух прозвуча и видеообръщението към Кримската платформа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Той никога не е крил позицията си, че е за запазване на териториалната цялост на Украйна, но за разлика от другите страни членки на НАТО, досега не се обяви открито срещу Русия, а предпочете позицията на страна-посредник в конфликта. 

Изглежда обаче, че и за Ердоган е дошло време да изрази ясно виждането си. Призовавайки за освобождаването на арестувани активисти от общността на кримските татари, в своето видео-обръщение към форума Ердоган каза, че Крим трябва да се върне на Украйна, за да се спази международното право, включително правата на кримските татари и да се възстанови стабилността в Черноморския регион, а от там – и в света. 

През октомври в Загреб, Хърватия ще се проведе и втора среща на върха на Кримската платформа, в реален режим и парламентарен формат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: