Има решение за трафика през тунел "Железница"

Има решение за трафика през тунел "Железница" Снимка: МРРБ

Зам.-министър Захари Христов: Има решение за трафика през тунел „Железница“

"Има решение за трафика през тунел „Железница“. Възможно е до два месеца след намиране на вариант за укрепване на свлачището преди тунела да бъде пуснато движението по едното платно на автомагистрала „Струма“ и то да премине през едната тръба на тунел „Железница“

Това съобщи след проверка на място заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов. 

Два са свлачищните участъци, които попадат в обхвата на лот 3.1. от АМ „Струма“ – единият е преди началото на тунел „Железница“ в посока Гърция, а другият след съоръжението, над платното в посока София.

За да бъде намерено най-доброто решение за укрепването на свлачището преди тунела, в понеделник ще бъде сформирана работна група и до две седмици тя трябва да излезе със становище за вариантите. След това в двумесечен срок е възможно пускането в движението по цялото трасе.

Вече е изготвен е идеен проект за укрепване на свлачището след тунела. На 10 август той е приет от Експертния технико-икономически съвет в АПИ и е получил предварително съгласие от МРРБ. В момента е в процедура по съгласуване с Агенцията по обществени поръчки, съобщи ръководителят на обекта инж. Атанас Петков. Избран е вариант с изграждане на пилотна подпорна стена с преоткосиране. Изпълнителят на тази част от трасето също увери, че ще могат да приключат строителните дейности в срок от два месеца.

Четири са нещата, които трябва да се довършат в самия тунел „Железница“, съобщи представителят на фирмата, която упражнява строителния надзор на обекта. За да бъде напълно завършен, остава да се положи износващ слой на асфалта, маркировка, системи за безопасност и въвеждането на SCADA системата. Той увери, че е възможно в срок от два месеца тунелът да бъде цялостно изпълнен и отворен за движение в посока Гърция.

Председателят на УС на АПИ увери, че след като бъде избран вариант за укрепването на свлачището преди тунела, няма да е проблем едновременно да се извършва укрепването му и движението в едната лента. Дейностите по укрепване на свлачището след тунела също няма да попречат на пускането на движение в платното в посока Гърция, тъй като то се намира встрани от пътя в другата лента в посока София, съобщи още той. Целта е участъкът да бъде пуснат за движение по най-бързия начин, за да бъде облекчен трафикът, каза Иво Иванов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: