Ердоган ще предложи на Зеленски да организира среща с Путин

Ердоган ще предложи на Зеленски да организира среща с Путин Снимка: aa.com.tr

По време на посещението си в Лвов турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще предложи на украинския президент Володимир Зеленски да организира среща с руския президент Владимир Путин

Това съобщи турският телевизионен канал А Хабер.

Според CNN Turk Владимир Путин и Владимир Зеленски може да се срещнат, за да създадат пътна карта за мирния процес в Украйна. По-рано руската страна заяви, че засега не планира такава среща.

Според турските медии в резултат на разговора Москва и Киев могат да създадат "пътна карта" за помирение.

Дори и да няма окончателен мир в Украйна, поне постигането на устойчиво прекратяване на огъня ще зависи от посланията, които Зеленски ще предаде на президента Ердоган на срещата на върха в Лвов в присъствието на генералния секретар на ООН Гутериш“, съобщи CNN Turk.

Според канала NTV Реджеп Тайип Ердоган ще предложи инициатива за временно прекратяване на огъня. Той също така планира да обсъди посредничеството на Турция при размяната на пленници.

От началото на военния конфликт между Русия и Украйна Турция се опитва да посредничи между конфликтните страни. По-рано г-н Ердоган многократно е предлагал да бъде домакин на срещата на върха на Владимир Путин и Владимир Зеленски в неговата страна.

С нейно посредничество беше сключено и споразумение за износ на блокирано поради военни действия зърно от Украйна. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че Москва все още не смята за възможно да приеме предложението му за среща между лидерите на Русия и Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: