Алкохолът ускорява стареенето и причинява болестта на Алцхаймер

Алкохолът ускорява стареенето и причинява болестта на Алцхаймер Снимка: https://pixabay.com/

Всичко се дължи на скъсяване на теломерите

В ново изследване учените са открили тясна връзка между консумацията на алкохол и скъсяването на теломерите.

Учени са изчислили дължината на теломерите на повече от 245 000 участници от Британската биобанка. Оказало се, че алкохолът ускорява стареенето и причинява сериозни заболявания, свързани с възрастта, като болестта на Алцхаймер.

Предишни изследвания показват, че алкохолът е особено вреден за хората под 40 години и може да забави скоростта на растеж на развиващия се мозък при юноши и млади хора.

Въпреки това, всички тези проучвания не показват дали алкохолът действително е отговорен за тези ефекти или дали са виновни съответни фактори като социално-икономически статус. Нов генетичен анализ решава проблема.

Изследователи от Oxford Population Health представиха резултатите от нов генетичен анализ. Те предполагат, че алкохолът директно ускорява стареенето, като уврежда ДНК в теломерите, се казва в прессъобщение на институцията.

Тези резултати подкрепят идеята, че алкохолът, особено в прекомерни количества, влияе директно върху дължината на теломерите. Скъсените теломери се смятат за рискови фактори за редица тежки заболявания, свързани с възрастта, като болестта на Алцхаймер.

Нашите резултати ще бъдат полезни за лекари и пациенти. Освен това дозата алкохол е важна – дори намаляването на консумацията на алкохол може да бъде от полза“, твърди ръководителят на изследването д-р Аня Топивала от Oxford Population Health.

По-рано учените установиха, че скъсяването на теломерите и активността на теломеразата са свързани например с развитието на рак и сърдечно-съдови заболявания, както и с намаляване на имунитета.

Смята се, че биологичната възраст на човек може да се определи по дължината на теломерите му.

 

https://www.ox.ac.uk/news/2022-07-26-genetic-study-provides-evidence-alcohol-accelerates-biological-aging

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: