Идната седмица Байдън ще подпише „закон на законите” на своя президентски мандат

Идната седмица Байдън ще подпише „закон на законите” на своя президентски мандат Снимка: bostonherald.com

И двете камари на американския конгрес дадоха зелена светлина на амбициозния икономически проект, наречен Закон за климата, здравеопазването и данъците.

Целта на новото законодателство е да овладее инфлацията в САЩ и ако успее, вероятно ще донесе на Джо Байдън желания рейтинг, който президентът от Демократическата партия така и не успя да постигне от влизането си в Белия дом.

Законът предвижда $ 430 милиарда за борба с климатичните промени, както и по-ниски цени на медицинските застраховки, лекарствата и енергията, съобщават големите световни и американски медии. Бюджетната част на документа включва нов данък при обратно изкупуване на акции и минимален корпоративен данък от 15% за богатите корпорации. По първоначални анализи, в рамките на 10 години тази данъчна политика може да намали дефицита на страната с до $ 300 милиарда. 

Голям дял от бюджета заемат климатични и енергийни проекти за зелена енергия. Законът предвижда също голяма здравна реформа, с цел всеобщо достъпно здравеопазване, големи финансови облекчения за медицинско обслужване на хората над 65 години, директно договаряне на държавата с фармацевтичните компании за цените на лекарствата, компенсиране на разходите над $ 2000 годишно за лекарства с рецепта и др. 

„Кандидатирах се за президент, за да върна правителството към задължението му да работи за работещите семейства“, написа Байдън, след като разбра за успеха на закона му в Сената.

Само преди няколко дни той подписа и закон за индустриалната политика на стойност $ 280 милиарда, който ще подкрепи американското производство на чипове. Друг закон от миналата седмица ще увеличи медицинските обезщетения за ветерани.

Републиканците критикуваха последната законодателна инициатива на Байдън, посочвайки, че законът за климата, здравеопазнването и данъците е твърде скъп в такъв несигурен икономически момент и обвиниха Камарата на представителите, че работи „безразсъдно и безотговорно”.

Най-вероятно това е последният голям законодателен пакет преди междинните избори през ноември и се смята за важна лична победа на Джо Байдън и администрацията му в национален план, след като укрепиха и международната си позиция с унищожаването на лидера на Ал Кайда Айман ал Зауахири. Тази вътрешна и външна политика на Белия дом вероятно ще подсили позицията на демократите преди междинните избори, на които се очаква цялостно обновяване на Камарата на представителите и една трета нови лица в американския сенат. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: