Белият дом инвестира допълнително в полицията

Белият дом инвестира допълнително в полицията Снимка: theverge.com

Под знака на масовите убийства с огнестрелно оръжие и необходимите законодателни мерки да се предотврати разпространението му, президентът Байдън оповести вчера плана си да направи „нашите общности” по-безопасни.

Американската администрация акцентира специално на допълнителното финансиране на местните и квартални полицейски структури, които познават „ритъма на престъпността” на местно ниво. 

Предвижда се също увеличение на средствата за лечение на зависимости от употребата на вещества и грижи за психичното здраве. Допълнително  финансиране е определено и за службите за реагиране при кризи и социалните работници

Според публикацията на страницата на Белия дом, това ще намали тежестта върху полицейските служители и ще предотврати тежки престъпления. 

Основният акцент в отпора срещу престъпността, разбира се, остава върху работата на полицията, която „се е заклела да служи на страната”, най-вече като предотвратява насилието. Предвижда се и законодателство за забрана на огнестрелни оръжия с голям капацитет - „военни оръжия, които нямат място в нашата общност”, по думите на американския президент. 

През 18-те месеца на мандата на Джо Байдън Конгресът на САЩ прие Американския спасителен план (ARP) и вече насочи над $ 10 милиарда към дейността на полицията и други структури за осигуряване на обществената безопасност. Сумата включва най-малко $ 6,5 милиарда щатски и местни средства, заделени за над 300 общности в цялата страна, припомня страницата на Белия дом

С подписването на Двупартийния акт за по-безопасни общности, Джо Байдън стана и първият американски президент от близо 30 години, който обедини конгресмените от двете американски партии да предприемат действия срещу насилието с оръжие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: