Населението на света може да не достигне 10 милиарда души

Населението на света може да не достигне 10 милиарда души Снимка: https://pixabay.com/

Експерти от Австрийския център за демография и глобален човешки капитал "Витгенщайн" прогнозират, че населението на Земята може да не премине границата от 10 милиарда души

Както пише  The Wall Street Journal, според експертите спадът ще започне след достигане на около 9,6 милиарда през 2070-те години.

По-рано Департаментът по икономически и социални въпроси на ООН представи алтернативна гледна точка, като заяви, че броят на хората на Земята ще достигне 8 милиарда на 15 ноември 2022 г. Според експертите към 2080 г. се очаква пикът на населението на Земята - 10,4 млрд. Показателят ще се задържи на това ниво до 2100 г., а след това ще започне да намалява.

Волфганг Луц, директор на Австрийския център за демография, каза: „ООН прогнозира населението, използвайки исторически тенденции за всяка страна. Важни фактори, които не са официално включени в нейните модели, са нивото на образование и качеството на здравеопазването."

 Според него отчитането на тези фактори води до заключението, че темповете на нарастване на населението в Африка и Азия ще бъдат по-ниски от прогнозираните от ООН.

Лутц каза също, че очаква по-забележим спад в растежа на населението в Китай. Той предположи, че ако раждаемостта падне под 1,5 деца на жена, тогава е вероятно да остане на това ниво.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: