Големият бизнес печели от световните проблеми, вместо да се стреми да ги разреши

Големият бизнес печели от световните проблеми, вместо да се стреми да ги разреши Снимка: pixabay.com

Повечето хора със сигурност искат ковид да изчезне завинаги, или да няма войни - но дали мислят така голямата фармацевтика или оръжейния бизнес?

Техните печалби скочиха смайващо през последните години и за тях пандемията или войната е ясна икономическа възможност за печалба – така че има ли смисъл да работят за унищожаването на дадено заболяване или за край на военните конфликти по света? Анализ на theconversation.com се опитва да отговори.

Като цяло, глобалното общество се бори с основните житейски проблеми – в случая здраве и болест, или война и мир. В същото време обаче големият бизнес няма мотивация за такава борба. И анализите показват, че много индустрии процъфтяват, осъзнавайки, че проблемите са по-печеливши от разрешаването им.

Можете да го видите във всичко - например в зашеметяващите печалби на голямата фармацевтика, която създаде ефективните ваксини срещу ковид – и естествено, би желала да ги произвежда лицензирано и да ги продава с години – вместо да разреши производството им на местно ниво, т.е., на цени, достъпни до конкретното население. 

Особено печеливш сектор „държат” оръжейните лобита, които предотвратяват реформи, ограничаващи достъпа и употребата на оръжие, но печалбите им са действително астрономични по време на въоръжени конфликти. Тогава търсенето на оръжия е такова, че позволява на производителите да налагат високи цени и съответно – да правят пари. 

Руската инвазия в Украйна, която засегна икономически милиони хора, доведе до рекордни приходи в отбранителния и енергийния сектор. Т.е., един от най-големите проблеми в света доведе до реализирането на едни от най-големите корпоративни печалби в историята му. 

Може ли светът да преодолее това? 

Първи трябва да започнат политиците. Необходима е много по-голяма прозрачност на правителствените субсидии в различните промишлени сектори – защото това води до производства, които може да осигуряват работни места – а и високи печалби, но в същото време противоречат на обществения интерес. 

Добре би било също да се ограничат финансовите бонуси на изпълнителни директори и иноватори, чиито допълнителни възнаграждения са пряко свързани с печалбите на компаниите, независимо дали производствата им защитават обществения интерес.

Търговията с оръжие трябва да деескалира чрез глобални договори до такава степен, че да изчезне. А световните природни ресурси трябва да се споделят широко и да се третират като общи глобални активи.

Звучи илюзорно, но може би плахо се появяват „първите лястовици” – например допълнителните данъци върху печалбите на енергийните компании. Но основното е нашият избор. Затова следващия път, когато дадете положителен тест за ковид, или прочетете, че в Украйна падат ракети, или когато се тревожите от новите си сметки за газ и електричество – помислете, че не всеки вижда тези реалности като проблеми, които трябва да се решат

И когато избирате политичеките си лидери, изберете такива, които познават същите проблеми от първа ръка. Защото сега вашият проблем е печалба за някой друг – и докато това не се промени, най-големите предизвикателства в света ще останат неразрешени. Включително съществуването му.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: