Рекордни печалби на Shell за второ поредно тримесечие

Рекордни печалби на Shell за второ поредно тримесечие Снимка: rte.ie

Енергийният гигант се възползва успешно от растящите цени на петрола и природния газ.

От централата на Shell в Лондон съобщиха, че приходите на компанията за второто тримесечие са достигнали € 11,3 милиарда, надхвърляйки повече от два пъти печалбите от същия период на миналата година и превишавайки значително тези от първото тримесечие, когато компанията записа € 9 милиарда печалба, съобщава Euronews.

Руската инвазия в Украйна и последвалите санкции срещу Русия доведоха до скок на цените на петрола и природния газ, предизвиквайки хаос на пазара на горивата. Това отключи глобална инфлация, като същевременно повиши печалбите на енергийните компании. 

През май британското правителство обяви планове за временен данък от 25% върху тези така наречени „неочаквани печалби” на петролните и газовите компании. Мярката трябваше да помогне за финансирането на енергийни помощи на населението, но след като Борис Джонсън подаде оставка, а в партията му се води борба за лидерското място, въвеждането на данъка е с неясна перспектива.

Испания вече въведе данък върху неочакваните печалби, за да финансира инициативи, които ще помогнат на испанците да се справят с нарастващите разходи за живот. Това включва безплатни влакове на къси и средни разстояния за периода между септември и декември тази година. 

Друг подход възприе Германия, въвеждайки от есента допълнителен данък за всички, които ползват природен газ.

Синьото гориво в Европа тази седмица се търгуваше на цени, над пет пъти по-виоки от същия период на миналата година. Увеличението се ускори, след като Русия допълнително намали газовите потоци за Германия и правителствата на Европейския съюз решиха да ограничат потреблението на природен газ тази зима.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: