Указ на Путин провали сделки на чужди инвеститори в руската енергетика

Указ на Путин провали сделки на чужди инвеститори в руската енергетика Снимка: decode39.com

Документът, наречен „Специални мерки във финансовата и енергийната сфера” е бил подписан на 5 август, във връзка с „неприятелските действия на някои държави и международни организации”.

В указа изрично се подчертава, че той обхваща икономически структури, в които имат дялове чужди граждани от „вражески държави”, а определението „енергийна сфера” включва компании от сектора на отоплението и електроенергията, съобщи „Коммерсантъ”

Според новите законови изисквания, всички сделки в посочените области, до 31 декември тази година може да минат само с личното одобрение на президента. Заради това изискване пропаднаха сделките за продажба на активи на италианската компания Enel и финланската Fortum.

Enel разчиташе да продаде 56,43% от акциите на руското си подразделение „Энел Россия”, за $ 135 милиона, без да разкрива дяловото участие на двамата си купувачи - „Лукойл” и фонда „Газпромбанк-Фрезия”. Дъщерни предприятия на Enel в Русия са три водноелектрически централи със значително производство. 

По същия начин финландската компания Fortum се опита да се освободи от руското си подразделение „Фортум”, от което притежава 98.25%, в т.ч. 7 топлоелектрически централи, три соларни парка и една вятърна електроцентрала, плюс дялове в компании на „Газпром енергохолдинг”.

Paper: Putin order blocks Fortum sale of Russian operations | News | Yle  Uutiset
Снимка - yle.fi

Fortum притежава още 73,4% от ацкиите на немската компания Uniper, която от своя страна е собственик на 83,73% от акциите на руската „Юнипро”, в това число 5 водноелектрически централи, които Uniper също се опитваше да продаде. От руските активи на Fortum (без дяла му в Uniper) се интересуваха активно редица крупни руски финансови структури, вкл. Газпромбанк, независимо от потенциалните проблеми с европейското оборудване и изискването новият собственик да погаси 75 милиарда рубли дълг на руския „Фортум”. 

Източници от енергийния пазар споделят пред „Коммерсантъ”, че фактически президентският указ принуждава европейските компании не само да останат в Русия, но и да развиват бизнеса си, защото руският закон е недвусмислен: той изисква задължително поддържане на енергийната инфраструктура, а свиването на бизнеса в този сектор предвижда сериозни глоби. 

От началото на руската инвазия в Украйна над 1000 чуждестранни компании са напуснали Русия, пише днес сайтът на Университета Йейл som.yale.edu, но посочва, че някои остават - било по свой избор, било по принуда. Така или иначе, последните събития ясно показват доколко Москва уважава международното търговско право и доколко чуждестранните ѝ контрагенти могат да разчитат на действащи или бъдещи договори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: