Мега проект на „Роснефт” остава без инвеститори

Мега проект на „Роснефт” остава без инвеститори Снимка: themoscowtimes.com

В резултат на санкциите срещу Русия, новата надежда на руския нефтодобив Vostok Oil ще остане без финансиране от запад и без чуждестранни технологии.

Както пише във вчерашния си брой The Wall Street Journal (WSJ), Vostok Oil трябва да разработи огромни петролните полета в Красноярския край – проект, наречен от главния изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин "Ноевият ковчег на световната икономика", който може да задоволи нуждите на света от достъпни енергийни ресурси. 

Позовавайки се на запознати източници, WSJ припомня, че Vostok Oil разчита на западно финансиране и вносна технология. Има сигнали, че двама важни западни инвеститори вече планират да се оттеглят. В същото време санкциите бавят или ограничават всичко - от сондажно оборудване и софтуер до ледоходни танкери. 

Компанията за енергийни изследвания Rystad Energy очаква ключовият актив на Vostok Oil, известен като находището Пайяхское, да бъде пуснат в експлоатация едва около 2029 г., а не през 2024 г., както планираше „Роснефт”. Експертите уточняват, че сега Русия печели добре от високите цени на енергията, но това е "краткосрочна печалба, предшестваща дългосрочна загуба".  „Всяко забавяне в коя да е част от огромната верига за доставки, обслужваща проекта, ще забави целия Vostok Oil“, казва Дария Мелник, старши анализатор в Rystad Energy. 

Забавянето на проекта и намаляването на общото производство на петрол в Русия поради санкциите може да подкопае икономиката на страната и нейната геополитическа позиция в дългосрочен план, пише WSJ. Vostok Oil включва голяма група находища на полуостров Таймир в северната част на Красноярския край. Според „Ведомости”, капацитетът му е огромен, а ресурсният му потенциал е лек петрол с ниско съдържание на сяра, който по качество превъзхожда петрола Brent. 

Изпълнението на енергийния мегапроект предвижда и завод за втечнен газ, изграждане на най-голямото морско пристанище в Арктическата зона, мощности за производство на електроенергия, повече от 200 съоръжения за производство на нефт, над 2500 км магистрални и 7000 км вътрешни тръбопроводи и 15 полеви опорни бази.

Миналата година „Роснефт” осъди Bloomberg заради статия, в която се твърдеше, че Москва ще пренасочи пари от руския Фонд за национално благосъстояние, за да ги инвестира в инфраструктура, включително във Vostok Oil – рискова, но възможна стъпка предвид рисковата политика на Кремъл. 

Фондът за национално благосастояние генерира и гарантира средства за руския пенсионен фонд. При слуховете за „завъртането” на тези средства през руския нефтодобив и строежа на напълно нова огромна инфраструктура, анализаторите не без основание се опасяват, че от „Ноев ковчег” Vostok Oil може да се превърне в обикновен – за и без друго ниските пенсии на руските граждани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: