Швеция отчете свиване в икономиката си

Швеция отчете свиване в икономиката си

Спадът е най-големият от 1980 г. насам, но е по-малък в сравнение със средния за ЕС.

Швеция, която не постави населението под строги карантинни мерки заради пандемията от коронавирус, регистрира свиване на икономиката си само с 8,6% в сравнение с предходните три месеца. За първото тримесечие на годината Швеция е отчела икономически ръст от 0,1%. 

Според статистическите данни спадът в Швеция е най-големият от поне 40 години.

„Спадът на БВП е най-големият за едно тримесечие за периода от 1980 г. насам", съобщи Националната служба за статистически данни.

Оценката на шведската статистика сочи, че страната се е представила по-добре от други страни от ЕС, в които беше обявена пълна карантина. Средно за същия период в ЕС свиването е 11,9%. Статистиката показва, че икономиката на Испания се е свила с 18,5%, а тези на Франция и Италия - съответно с 13,8% и 12,4%.

За разлика от повечето европейски страни, Швеция така и не постави населението под карантина, а разчиташе на самодисциплина. Училищата, кафенетата и ресторантите в страната останаха отворени. Носенето на маски беше доброволно и незадължително. Забрана беше въведена единствено за посещенията в старчески домове, както и за събирания от над 50 души. Правителството заяви, че подходът никога не е бил свързан с икономически ползи, а с прилагане на устойчиви политики.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: