Нова кибератака удари руските пощи

Нова кибератака  удари руските пощи Снимка: moskvichmag.ru

В мрежата изтекоха 10 милиона записа за пратки – писма, парични преводи, колети и др., което предполага данни на около 20 милиона потребители.

Личните данни, изисквани при тези пощенски услуги, съдържат пълните имена на подателя и получателя, телефонните номера на получателите и данни за самата пратка, обявени от подателя. За момента данните не са предложени за продажба в тъмната мрежа. От руските пощи потвърдиха изтичането пред РИА „Новости”, но заявиха, че записите не съдържат банкова информация на клиентите им.

Това е втора голяма кибератака в рамките на един месец след хакерския удар срещу най-големия руски оператор за експресни доставки CDEK, при който изтекоха данните на 25 милиона клиенти и 30 000 бизнес-партньори на фирмата. Заедно с предишно изтичане от куриерската компания, тя се нарежда на първо място в Русия с най-голям брой разкрити лични данни на клиенти и контрагенти. 

През май обект на кибератака стана и веригата от медицински диагностични лаборатории „Хемотест”. Данните на милиони клиенти, съдържащи трите им имена, резултатите от медицинските им изследвания, домашните адреси и номерата на паспортите им, бяха пуснати за продажба в тъмната мрежа. Предложението на „продавачите” обхващаше 554 милиона поръчки за медицински изследвания. Московски съд определи на „Хемотест” глоба от 60 000 рубли за слабата им киберзащита. 

В края на март изтече информация за потребителите на Yandex. Food. Разкрити бяха данните на над 58 000 клиенти, в това число имената, адресите и телефонните им номера. Засегнатите дадоха компанията под съд, с искане за морално обезщенение в размер на 100 000 рубли на човек. 

Наскоро медиите обвиниха руските пощи, че предоставят данни за клиентите си на службите за сигурност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: