ФБР е следяло кореспонденцията на над 3 млн. американци в течение на една година

ФБР е следяло кореспонденцията на над 3 млн. американци в течение на една година Снимка: ferra.ru

И не на всички това им харесва

За една година американското Федерално бюро за разследване (ФБР) без ордер е преглеждало електронната поща, кореспонденцията и други електронни съобщения на 3,4 милиона жители на САЩ, се казва в официален доклад.

За това съобщава Bloomberg.

Следенето е ставало в периода от декември 2020 г. до ноември 2021 г. от служители на Федералното бюро за разследване, когато са търсили признаци на заплахи и терористи в електронни данни, събрани съгласно Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване, се казва в годишен доклад, публикуван от Службата на директора на националното разузнаване.

По такъв начин ФБР се е опитвало да спре хакерски атаки. Но Американският съюз за граждански свободи го нарече нахлуване в личния живот "в огромни мащаби".

"Сегашният доклад хвърля светлина върху степента на тези противоконституционни "черни ходове" и подчертава актуалността на проблема", казва в свое изявление Ашли Горски, старши юрист в проекта ACLU по национална сигурност. 

"Вече е крайно време Конгресът да се намеси, за да защити правата на американците по Четвъртата поправка." Правомощията, които ФБР е използвало в този случай, са предвидени в раздел 702 на FISA, чийто срок ще изтече в края на следващата година, освен ако Конгресът не го удължи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: