Ковид лишава хората от способността да рисуват и да шофират

Ковид лишава хората от способността да рисуват и да шофират Снимка: https://pixabay.com/

Учени установиха ново когнитивно увреждане при пациенти с лек ковид

Група учени от Бразилия установиха, че почти една четвърт от хората, прекарали лека форма на коронавирус, имат сериозни зрително-пространствени увреждания, които могат да повлияят по-специално на уменията за шофиране и рисуване.


Изследването е публикувано в списанието Molecular Psychiatry.

В експеримента са участвали 300 доброволци, преболедували лек ковид. В продължение на четири месеца учените проследяват промените в психичното здраве и когнитивните способности на пациентите. Всички участници преминаха изследвания с ядрено-магнитен резонанс, бяха прегледани от невролог, офталмолог, а също така попълниха различни въпросници.

Авторите на изследването бяха особено разтревожени от факта, че 25% от доброволците са се сблъскали с проблеми при преминаване на теста за сложна фигура, при който субектите първо трябва да нарисуват изображение и след това да го възпроизведат по памет.

За сравнение: в групата на хората, които не са имали ковид, само 6% не са се справили с подобна задача. Учените смятат, че такова когнитивно увреждане може да се обясни само с невровъзпалителния ефект на инфекцията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: