Китай блокира курортен град, пълен с почиващи

Китай блокира курортен град, пълен с почиващи Снимка: enca.co

Политиката за „нулев ковид” постави под карантина двумилионния крайбрежен курорт Бейхай.

Сред блокираните над 2000 туристи от цялата страна има и такива, дошли „да вземат глътка чист въздух” след тримесечния локдаун в Шанхай. Бейхай, който е популярна лятна дестинация в южния китайски регион Гуанси, регистрира в последните пет дни над 450 нови инфекции. Според международните стандарти, това е ниско ниво на зараза, но китайското правителство има друг подход към превенцията на Covid-19.

В неделя местните власти обявиха на пресконференця, че ще разрешат на туристите да напуснат града, ако не са били в контакт със заразени, ако не са посещавали зони със среден или висок риск от зараза и... ако покажат отрицателен тест за Covid-19. Останалите почиващи и жители на града ще останат под карантина.

Вчера правителството на Шанхай заяви, че отново ще изисква тестове за повече от половината райони на мегаполиса, след като масово тестване беше проведено едва миналата седмица. Шанхай е един от няколкото многомилионни града, които се борят с нови огнища на коронавируса. 

Политиката на китайското правителство за нулева толерантност към разпространението на заразата доведе до спад на икономиката през второто тримесечие, тъй като ограниченията обхванаха и производители, и потребители. 

Според уведомителна бележка на японският банков гигант Nomura, ситуацията с Covid-19 в Китай се е "влошила леко на национално ниво" през последната седмица. Собствено проучване на финансовата структура показва, че пълно или частично блокиране се прилага в 41 китайски града, обхващайки 18.7% от населението на Китай, което осигурява 22,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Данните на китайското правителство за второто тримесечие посочиха 2.6% спад на БВП.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: