Блинкен нарече Русия и Китай заплаха за съществуващия световен ред

Блинкен нарече Русия и Китай заплаха за съществуващия световен ред Снимка: https://pixabay.com/

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, говорейки за важността на спазването на основните принципи на отношенията между страните по света, каза, че Русия и Китай предизвикват световния ред

Припомняйки, че съществуват базови положения на отношенията между страните, като зачитане на независимостта, териториалната цялост, както и зачитане на правата на човека, Блинкен каза, че сега редът, основан на тези понятия, се оспорва.

В същото време, според американския държавен секретар, Китай все пак иска международен ред.

„Така че една от причините, поради които сега повдигаме този въпрос, е, че виждаме, че той (световният ред) е поставен под въпрос. Това се оспорва от Русия с агресията и срещу Украйна. Защото не става въпрос само за ужасяващите разрушения и смърт в Украйна, а за факта, че ако на Русия бъде позволено да прави това, което прави, това означава, че ще се върнем в свят, в който силата има своето право, където големите нации могат да сплашват малките нации . Това е обратното на ред, основан на правила“, каза държавният секретар на САЩ в интервю за Thai PBS (стенограмата е публикувана на уебсайта на Държавния департамент на САЩ).

И от друга страна виждаме, че Китай оспорва реда, проявявайки нарастваща агресия в региона и засилвайки репресиите у дома“, продължи мисълта си Антъни Блинкен. Той обаче добави, че Пекин все пак иска международен ред, но с някои различия.

И мисля, че това, което Китай наистина иска, е международен ред, но с някои различия. Докато редът, който се опитахме да защитим и поддържаме, е основно либерален в своите ценности, Китай може да се стреми към по-нелиберален ред, който отразява може би различен набор от ценности. И въпросът е в какъв свят искат да живеят хората“, попита Блинкен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: