Кой измисли Коледа?!

Кой измисли Коледа?!





Макар че август е в разгара си и Коледа още ни си вижда далече, неведомо и неусетно наближават моментите, в които с ужас наблюдаваме как детето ни изготвя поредния мащабен лист с желания за Дядо Коледа, изпълнени със скъпи играчки от „телевизията", плюс някакъв екзотичен домашен любимец (еднорог, пони или в най-добрия случай котка). 

И така, хапейки внимателно долната си устна, фокусирайки се предимно върху това да не употребяваме забранените думички: „Дядо Коледа не съществува", „Нямам пари" и всякакви не особено тактични измъквания от ситуацията, понякога на ума ни преминават едни донякъде неприемливи, нецензурни думички във връзка със създателя на празника... поне в този му вид.

А всъщност... кой е измислил Коледа?

Със сигурност Коледа такава, каквато я познаваме ние отблизо - с гирляндите, шоколадовите фигурки, елхите и всичките й особености, не е била позната на хората при раждането на Исус. (Да предположим, че той е историческа фигура.)

Най-ранни сведения за честване на Коледа има от Римската империя през 336 г., по време на Константин Първи. Технически Коледа не е пряко свързана с определена личност, но спокойно бихме могли да кажем, че римляните са я измислили... (Можете да насочите негативната си енергия към тях, когато трябва да обикаляте нервно из магазините, търсейки детска пералня, детска прахосмукачка или разведена Барби... или пък разведен Кен.)

Има доста теории защо датата 25 декември е избрана за това, като една от тях сочи, че съвпада със зимното слънцестоене и т.нар. римски езически празник Сатурналии, в чест на бог Сатурн.
Вероятно датата е била избрана и поради факта, че е точно 9 месеца след пролетното равноденствие - деня, в който Бог е създал Адам.
Всъщност по това време Коледа не е била нещо особено важно за римляните, имайки предвид, че е започнала да се отбелязва със специална литургия чак след IX век.
Дотогава празненствата са се характеризирали с мащабни запои, гуляи. Римляните обикаляли от врата на врата и заплашвали да „потрошат" пространството, ако не им се предоставят храна и алкохол... (Това има лек привкус на разни съвременни празници, но от кого да се учим освен от най-добрите?!)

Коледата на Чарлз Дикенс

Благодарение на новелата на Чарлз Дикенс „Коледна песен" се ражда новият, осъвременен вариант на празника, който ни кара да осмислим битието си, да бъдем мили, добри, смирени и хрисими. 
Хората от Викторианската епоха бързо се влюбват в новата концепция за празника, придружен с нови традиции - коледни картички и коледни дръвчета (които спокойно можем да кажем пък, че дължим на принц Алберт, съпруга на Виктория).
Август е. 
Когато при вас пристигне огромният лист с абсурдни детски желания, вдишайте дълбоко, захапете леко долната си устна. Издишайте.
Не забравяйте!
Виновни са римляните!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: