Уелс въвежда на цялата си територия ограничение на скоростта от 30 км/ч (20 мили)

Уелс въвежда на цялата си територия ограничение на скоростта от 30 км/ч (20 мили) Снимка: Euronews

Парламентът на Уелс гласува във вторник решението, воден от идеята да се намалят катастрофите и шумовото замърсяване, както и да се насърчи колоезденето и ходенето пеш.

По план новият закон ще влезе в сила през септември 2023 г., с което Уелс ще стане първата нация, въвела такова ограничение, съобщава Euronews. Отделни градове в Обединеното кралство също са въвели тази скоростова граница. Шотландия смята да пристъпи към подобни правила за шофиране през 2025 г. 

Продмяната на знаците ще струва на Уелс € 38,96 милиона, но от друга страна, финансистите са изчислили, че сумата ще се изплати за 30 години, облекчавайки с € 68,49 милиона разходите за спешна болнична помощ. 

Данните на полицията от 2018 г. показват, че половината от всички наранявания и 40% от смъртните случаи при пътни сблъсъци в Уелс са на пътища или зони с досега регламентираната скорост от 30 мили (50 км/ч). 

Правителството е предприело стъпката след провеждането на осем пилотни експеримента, при които се е установило, че намаляването на скоростта води до намаляване на инцидентите и тежестта на нараняванията, тъй като при евентуален сблъсък спирачният път при скорост от 50 км/ч е два пъти по-дълъг от този, при новоприетото ограничение от 30 км/ч.

Освен това по-ниската скорост създава по-малко шумово замърсяване и намалява разхода на гориво. Правителството на Уелс се надява по този начин да допринесе за здравето на гражданите, но и да намали търсенето на здравни услуги, което ще помогне на здравната система да се възстанови от кризата, предизвикана от пандемията.

Мярката се посреща с одобрение от 47% от населението, докато 53% са против, със съображението, че тази скорост може да изнерви шофьорите и да увеличи задръстванията. Критиците са за частично въвеждане на ограничението около училища, болници и други обекти, при които ползата от ниска скорост е очевидна. Като цяло обаче, британската общественост подкрепя  мащабните и решителни мерки за по-високи изисквания към шофьорите и намаляване на пътните инциденти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: