„Газпромбанк” и "Сбербанк" обмислят продажба на бизнеса си в Швейцария

„Газпромбанк” и "Сбербанк" обмислят продажба на бизнеса си в Швейцария Снимка: uawire.org

В края на миналата седмица от банката на руския газов гигант "Газпром" обявиха, че проучват „потенциални стратегически опции” за цялостната си дейност.

„Тези опции включват, но не се ограничават до потенциална продажба на избрани активи или продажба на бизнеса като цяло“, се казва в изявлението на "Газпромбанк" - Швейцария.

Очаква се стратегическите проучвания да продължат до края на септември, като междувременно се търсят и потенциални международни инвеститори за закупуване бизнеса, Продажбата на активи вероятно ще започне с банковия клон на "Газпромбанк" в Цюрих. В изявлението на банката се подчертава, че то не е е и не трябва да се приема като оферта. 

Банковата структура, създадена, за да обслужва финансовите дейности на руската държавна газова компания „Газпром”, улеснява износа на руски газ и петрол за Европа и все още не е усетила в пълната им сила санкциите, наложени на редица руски финансови институции след нахлуването на Русия в Украйна.

През 2018 г. швейцарският финансов регулатор на финансовия пазар (Finma) забрани на „Газпромбанк – Швейцария” да приема нови частни клиенти след разследване за пране на пари.

Друга руска банка, „Сбербанк”, също обмисля изтегляне от Швейцария. През март Finma нареди специални защитни мерки за „Сберанк – Швейцария”, след като финансовата институция стана обект на широкообхватна забрана за извършване на плащания и транзакции.

Миналата седмица Finma отмени частично тези мерки, за да позволи плащания към определени кредитори. „Тези плащания ще позволят на банката да намали баланса си, също и с оглед на евентуална продажба или промяна на собствеността“, се казва в разпореждането на Finma.

Нахлуването на Русия в Украйна все повече променя международния бизнес на Руската Федерация. Мнозина тълкуват изявлението на "Газпром" - Швейцария като знак за изтегляне на Русия от европейския  газов и петролен пазар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: