Защо някои хора не обичат физическото натоварване и спорта

Защо някои хора не обичат физическото натоварване и спорта Снимка: ferra.ru

За „мързела“ им си има причини

Експертът по еволюция на физическа активност на човека Даниел Либерман се опитва да обясни защо ни е толкова трудно да се насилим да спортуваме. Откъс от книгата му "Парадоксът на упражненията. Научен поглед върху физическата активност, почивката и здравето" публикува изданието Reminder .

Като начало авторът отбелязва, че човек наистина е склонен да избягва физическата активност. И това не е случайно. Най-вероятно причината за такова поведение се крие в подхода на нашия организъм към разпределението на енергийните ни разходи. Организмът ни е свикнал да пести енергия при изпълнението на по-малко значими задачи, които могат да бъдат например джогингът и упражненията във фитнес зала.

Някои учени смятат, че по време на естествения подбор човекоподобните маймуни са се приспособили към много ниско ниво на физическа активност. Това им е помогнало да оцелеят във влажните тропически гори. При това човекът все пак е физически по-активен от своите човекоподобни предци. И всичко това е така, вероятно защото сме усвоили ловуването и събирането на реколта, които изискват изразходване на енергия. В резултат на това е изработена енергийно скъпоструващата репродуктивна стратегия на ловците-събирачи.

Поради това, че начинътн а живот на първите хора се изменя, те започват да изразходват повече енергия за всекидневна физическа активност. В същото време обаче човекът вече успява да добива и получава повече калории, а тази допълнителна енергия му позволява да има по-голям обем на мозъка и да трупа по-голям запас от мазнини в тялото си. Стратегията на ловците-събирачи се оказва благодат за нашия репродуктивен успех, но ни принуждава да се откажем от разхищаването на калории за незадължителна физическа активност.

Авторът достига до извода, че противно на общоприетите стереотипи, хората, които избягват физическите упражненията, не го правят единствено от мързел. Просто за нас е естествено да избягваме напразното разхищение на енергия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: