Bloomberg: експерти на Wells Fargo обявиха началото на краха на икономиката на САЩ

Bloomberg: експерти на Wells Fargo обявиха началото на краха на икономиката на САЩ Снимка: 1prime.ru

Американската инвестиционна група Wells Fargo заяви за настъпваща рецесия в САЩ

Анализаторите на едно от подразделенията на влизащата в "голямата четворка" банки на САЩ - американската инвестиционна група Wells Fargo смятат, че икономиката на САЩ вече е започнала своя спад, съобщи Агенция Bloomberg. Така компанията стана първата, която обяви в САЩ за настъпването на рецесия.

Анализаторите смятат, че забавянето на икономическия растеж в САЩ е започнало през втората половина на 2022 г. на фона на по-бързо от очакваното стремително нарастване на инфлацията. Влияние оказват и влошените настроения на потребителите, както и измененията на разходите на бизнеса. 

Данните на Федералната резервна банка на Атланта показват, че БВП на САЩ е спаднал с около 1,6% през първото тримесечие на тази година. Официалният отчет на правителството на страната ще бъде публикуван до края на юли.

Старши стратегът по световните пазарии на Wells Fargo Investment Самир Самана поясни, че има техническа част на рецесията, както и значително влошаване на потреблението и заетостта. Според него, през първите шест месеца спадът в икономиката се е проявявал само технически и е признак за предстоящия удар върху безработицата и потреблението през втората половина на текущата година.

Според прогнозите на анализаторите на Wells Fargo Investment Institute, равнището на безработица в САЩ ще достигне 4,3% през 2022 г. и 5,2% до края на 2023 г. По-рано те прогнозираха показатели на нивото от 3,8% и 4,4% съответно. Анализаторите очакват данните за безработицата през юни да се запазят на нивото от 3,6%.

В същото време потребителските цени ще нараснат до 8,8% през юни, в сравнение със същия месец година по-рано. Това е максималният темп за последните 40 години.

Самир Саман предполога, че такива високи показатели могат да принудят Федералния резерв на САЩ да започне по-агресивна парично-кредитна политика, но повишаването на лихвените проценти с цел забавяне покачването на цените може да доведе до още по-голям шок на финансовия пазар и пазара на труда.

Преди около месец анализаторите на Wells Fargo прогнозираха вероятност от умерен спад в американската икономика не по-рано от края на тази година. В същото време експерти от друго подразделение на Wells Fargo смятат, че незначителна рецесия е възможна не по-рано от средата на следващата година.                                                                                                          

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: