Отрова от паяк може да помогне за по-бързото възстановяване след инсулт или инфаркт

Отрова от паяк може да помогне за по-бързото възстановяване след инсулт или инфаркт Снимка: ferra.ru

Скоро ще започнат да тестват върху хора лекарства, базирани на тази отрова

Паяците от семейство Agelenidae се считат за едни от най-смъртоносните в света. При ухапване у човека може да възникне главоболие, гадене, повръщане, повишаване на кръвното налягане. В по-сериозни случаи дори може да настъпи и смърт след ухапване. Наскоро обаче стана известно, че отровата на тези насекоми може да оказва лечебно въздействие върху организма.

За това съобщава BBC Science Focus Magazine.

Австралийски учени от Университета в Куинсланд откриха, че в отровата на паяците от семейство Agelenidae има особена молекула. Името й е IB001. Наскоро стана известно, че това съединение може да предотврати смъртта на клетките, свързана със загубата на кислород в мозъка и сърцето по време на инфаркт и инсулт.

Сега екип от специалисти ще проведе клинични изпитания на лекарство, създадено на базата на тази отрова. Тестовете ще се провеждат вече върху хора, като началото на експериментите е планирано за тази година.

Благодарение на такива лекарства хората след инсулт или инфаркт ще могат да се възстановят много по-бързо. Лекарствата с IB001 ще помогнат да се блокират сигналите, които причиняват смъртта на сърдечните клетки (работата е там, че самото сърце не е в състояние да възстанови тези клетки). Това означава, че при бързото въвеждане на лекарството в тялото на пациент със сърдечен пристъп, ще бъдат нанесени по-малко увреждания на сърцето.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: