Toyota изтегля 2700 неизправни електромобила

Toyota изтегля 2700 неизправни електромобила Снимка: internationalfleetworld.com

От тях 2200 са били предназначени за Европа, 260 за САЩ, 20 за Канада и 110 за Япония

Компанията обяви вчера решението си пред японското министерство на транспорта, едва два месеца, след като пусна на пазара първите си масови електрически превозни средства (EVs), съобщи Reuters. Посочената причина за това решение е констатиран риск от разхлабване на колелата. Мярката се отнася за SUV-овете bZ4X

По същата причина и Subaru Corp ще изтегли около 2600 бройки от модела си Solterra, първото изцяло електрическо превозно средство на марката, разработено съвместно с Toyota.

Причината за дефекта все още не е уточнена, но е забелязан болт в главината, който поддава при резки завои и внезапно спиране. Японският регулатор по безопасността посъветва шофьорите да спрат да използват превозното средство, докато не бъде въведена „по-постоянна“ мярка за ремонт.

„Искрено се извиняваме за неудобството, което причиняваме“, написаха Toyota на своя уебсайт, допълвайки, че разследват подробностите, но не уточниха колко броя електромобили от компрометирания модел са произведени. . 

Toyota пусна електрическия SUV bZ4X на вътрешния пазар преди по-малко от два месеца, с опция само на лизинг. Все още от модела няма продадени екземпляри, тъй като текат демонстрации и тест-драйвове. От съображения за безопасност, лизинговото подразделение на компанията - KINTO, обяви, че отменя промоционалните събития, планирани в три японски града. 

Subaru също са разпределили повечето бройки Solterra на дилъри, но нито една от колите не е доставена до клиенти. 

Toyota е обект на доста критики за закъснението си в производството на електромобили, но компанията винаги е твърдяла, че залага на многообразието от двигатели, съобразявайки се с профила на клиентите. За момента бензиново-електрическите хибриди на Toyota остават много по-популярни на вътрешния пазар. 

През миналата година лектромобилите заеха само  1% от продажбите в Япония, но пазарът им бързо расте и по улиците на Токио вече се виждат конкурентни електрически возила, вкл. Tesla.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: