Лондон и ЕС срещу Пекин и Москва

Лондон и ЕС срещу Пекин и Москва Снимка: pixabay.com

Разпространяват фалшиви новини за коронавируса.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел в реч пред пленарното заседание на Европейския парламент посочи двете основни страни, които разпространяват дезинформация в общността във връзка с пандемията с коронавируса:

„Дезинформацията от руските източници разпространяваше конспиративни теории и дирижираше кампании, чиято мишена бяха ЕС, неговите страни членки и съседи с твърденията за липса на солидарност и вътрешна криза в Общността, които сееха объркване. Китайските източници пък представяха системата си като най-добрата и най-добре оборудваната срещу пандемията и виняха демократичните страни за отговора им срещу нея.“

На свой ред Великобритания обяви, че Китай и Русия, а също и Иран, се опитвали да се възползват от слабости, възникнали с коронавируса, на фона на предположения, че Пекин използвал кризата, за да наложи свое ново законодателство за Хонконг.

Китай и Русия много пъти са отричали, че се стремят да се възползват от Запада, и са казвали, че тези твърдения сочат към антикитайска и антируска истерия.

Говорителят на Кремъл Димитрий Песков нарече „абсурдни“ обвиненията на Лондон по адрес на Москва и Пекин:

„Предпочитаме да не коментираме изказвания на министри на външните работи, това правят нашите колеги от нашето МВнР. Но, безспорно, категорично не сме съгласни с подобни твърдения, напротив, Русия и Китай се обявяват за международно сътрудничество в разработката на ваксини и медикаменти за борба с тази инфекция.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: