Тръмп: САЩ са в състояние на рецесия

Тръмп: САЩ са в състояние на рецесия

Според бившия американски президент Доналд Тръмп американската икономика вече е в рецесия, един от признаците на която той нарече многократното увеличение на цените на бензина

Преди това действащият президент на САЩ Джо Байдън отрече забавянето на икономическия растеж и описа рисковете от рецесия като „не неизбежни“.
 

Това не е нещо, което може да се случи за две години, както  казвата – рецесия. Вече сме в рецесия... Страната ни е в огромна беда. Страната ни никога не е била в такова положение“, каза  Тръмп в ефира на телевизионния канал Newsmax.

Според бившия президент увеличението на цената на горивото на американския пазар ще продължи и скоро може да възлезе на „пет, шест, седем (долара за галон) и дори да бъде много по-високо“.

Джо Байдън каза пред репортери вчера, че след консултация с бившия министър на финансите на САЩ Лари Съмърс е стигнал до заключението, че рецесията в САЩ може да бъде избегната. Подобна прогноза по-рано сподели и сегашният шеф на Министерството на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Годишната инфлация в Съединените щати се ускори до 8,6% през май, най-високата от декември 1981 г.

Вашингтон обвинява кризата в Украйна и руските власти за покачването на цените, наричайки това „инфлация на Путин“. В същото време потребителската инфлация в Съединените щати възлиза на 7% на годишна база и счупи 40-годишен рекорд още през декември 2021 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: