Предупредиха британските консерватори в парламента да не се отказват от Борис Джонсън

Предупредиха  британските консерватори в парламента да не се отказват от Борис Джонсън Снимка: entertainmentdaily.co.uk

Според високопоставени партийни фигури на торите, ако партията му смени Джонсън като партиен лидер, депутатите консерватори може да загубят местата си в британския парламент.

В настоящия момент премиерът на Великобритания не се ползва с особено добра популярност сред британците. Пристигайки в петък на службата за платинения юбилей на кралицата в кадетралата „Св. Павел”, Джонсън беше освиркан от събралото се множество, съобщи Independent. 

Но въпреки този знак за непопулярност, източник от правителството му казва, че той не само е запазил, но дори е доразвил уменията си, които го определят като „машина за печелене на избори“.

Предупреждението към доминиращата група на консерваторите в британския парламент идва в момент, когато Борис Джонсън се опитва да избегне искания от собствените му депутати вот на недоверие срещу неговото правителство – неприятен и рисков момент, който може да се случи още през следващата седмица. 

Такова намерение са изразили 40 от депутатите консерватори, а поне 17 са написали и писма до съответната парламентарна комисия, която ще трябва да одобри подобно гласуване, ако получи 54 писма.

Публикуването на доклада за скандала „Партигейт” през миналия месец предизвика вълна от негодувание и поддръжниците на Борис Джонсън се опасяват, че натискът за отстраняването му ще се засили, ако консерваторите загубят частичните избори в Уейкфилд, Tивъртън и Хонитън на 23 юни.

Високопоставен източник от правителството каза пред медиите, че нито един от потенциалните алтернативни лидери на консерваторите няма способността на Джонсън да привлече отново избирателите в спечелените през 2019 г. традиционно лейбъристки избирателни райони. 

„Мандатът, който Борис получи през 2019 г., беше огромен. Той спечели в райони, в които цяло поколение консервативни лидери не успяха”, казва източникът и подчертава, че е огромно предизвикателство две години след този изборен успех „да се каже на машина, която печели избори, че времето ѝ е изтекло”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: